Вчера ракета падна в село Пшеводов в Източна Полша, близо до границата с Украйна, и уби двама души. Полското правителство се събра на извънредно заседание, като повиши нивото на бойната си готовност. И до този момент няма ясни и категорични изводи от чии сили ракетата е изстреляна.

Ракета "руско производство"

Полското външно министерство първо обяви, че падналата ракета е с руски произход. "В 15:40 ч. в село Пшеводов падна ракета с руски произход, която уби двама граждани на Полската република. Във връзка с това министърът на външните работи Збигнев Рау привика руския посланик в Министерството на външните работи и поиска незабавно подробно обяснение", се казва в изявление на министерството.

Същото определение използва и полският президент Анджей Дуда. "Най-вероятно става дума за ракета, произведена в Русия, но разследването все още продължава", каза той пред репортери. Дуда обаче заяви, че няма категорични доказателства кой е изстрелял ракетата, и изрази надежда, че става дума за изолиран инцидент.

Според разследващия журналист Ерик Толер полските власти могат да наричат ракети, произведени по времето на СССР, руски ракети.

Проектът Ukraine weapons tracker, след като анализира публикуваните в социалните мрежи снимки на отломките от ракетата, смята, че това са части от двигателя на ракетата от серията 5В55, разработена в системата С-300 на СССР.

Премиерът на Полша призовава за спокойствие

Премиерът на Полша призовава за спокойствие

Кабинетът взема мерки

Версията за украинската ПВО

Associated Press съобщи в сряда сутринта, позовавайки се на трима неназовани американски служители, че ракетата, която е паднала в Полша, е била изстреляна от украинската противовъздушна отбрана.

Според източниците украинските военни вероятно са я изстреляли по приближаваща руска ракета по време на масираната атака срещу енергийната инфраструктура предишния ден.

Теорията, че ракетата е изстреляна от Русия, беше подложена на съмнение по-рано от президента на САЩ Джо Байдън, който свика извънредна среща на лидерите на Г-7 и НАТО, участващи в срещата на върха на Г-20 в Бали.

"От гледна точка на траекторията е малко вероятно да е изстреляна от Русия, но ще видим", каза той след срещата.

Военните на НАТО са успели да проследят ракетата, която се е взривила в Полша, като се позовават на неназован военен служител на алианса, съобщи CNN. Според CNN ракетата е забелязана от разузнавателен самолет на НАТО, който е изпълнявал мисия в полското въздушно пространство.

Събеседникът на CNN не уточнява кой е изстрелял ракетата. Събраните разузнавателни данни, включително следата от ракетата, оставена на радара, са предадени на НАТО и Полша.

Байдън: Помагаме на Полша в разследването на ракетния удар

Байдън: Помагаме на Полша в разследването на ракетния удар

Президентът на САЩ е предпазлив дали Русия е замесена

НАТО ще проведе извънредно заседание след случая.

Руското министерство на отбраната заяви, че този ден не са били нанасяни удари по цели в близост до украинско-полската граница и че публикуваните снимки на останките нямат нищо общо с руски оръжия. Руското министерство на отбраната определи твърденията, че руска ракета може да е паднала в Полша, като "преднамерена провокация за изостряне на ситуацията".