Президентът на САЩ Джо Байдън Байдън съобщи, че се е срещнал с лидерите на Г-7 и НАТО в Бали в сряда и те са се съгласили да подкрепят разследването на Полша на експлозията, станала в село близо до границата с Украйна.

След инцидента лидерите проведоха извънредна среща. Байдън заяви, че е информирал лидерите за по-ранното си обсъждане с полския президент Анджей Дуда и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Руски ракети удариха и Полша

Руски ракети удариха и Полша

Поне двама души са убити

"Договорихме се да подкрепим разследването на Полша във връзка с експлозията в полско село близо до украинската граница. И ще се уверя, че ще разберем какво точно се е случило", каза Байдън и добави, че са изразили съчувствие във връзка със смъртта на двама души при експлозията. "След това колективно ще определим следващата си стъпка при разследването и по-нататъшните действия. Имаше пълно единодушие сред хората на масата", добави той.

Президентът на САЩ заяви, че по предварителна информация е малко вероятно ракетата, която предизвика експлозия в Полша във вторник и уби двама цивилни, да е била изстреляна от Русия.

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Самолет на НАТО е следил руската ракета, ударила Полша

Висш US генерал е говорил с полски и натоски колеги

След среща с други световни лидери в Бали, Индонезия, президентът беше попитан дали е твърде рано да се каже дали снарядът е бил изстрелян от Русия.

"Има предварителна информация, която оспорва това. Не искам да го казвам, докато не го разследваме напълно", отговори Байдън.

Премиерът на Полша призовава за спокойствие

Премиерът на Полша призовава за спокойствие

Кабинетът взема мерки

Той допълни, че "е малко вероятно, като се има предвид траекторията, ракетата да е била изстреляна от Русия. Но ще видим."

По-рано руското министерство на отбраната заяви, че съобщенията за взривяване на руски ракети в Полша са "умишлена провокация".