Полша все още проучва възможността за стартиране на процедурата по член 4 от договора на НАТО, но изглежда, че може да не е необходимо да се използва тази мярка. Това заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от "Ройтерс".

На същата пресконференция президентът Анджей Дуда посочи, че няма признаци за умишлена атака срещу Полша.

Най-вероятно това е било нещастен случай, заяви той и добави, че "няма абсолютно никакви косвени доказателства, за да се заключи, че това е нападение срещу Полша".

Дуда също допусна, че има голяма вероятност това да е ракета на украинската противовъздушна отбрана.

Снощи ракета падна в село Пшеводов (в Люблинското войводство), разположено в Източна Полша, близо до границата с Украйна, убивайки двама души. Според президента на републиката Анджей Дуда все още няма доказателства, които да сочат кой е изстрелял ракетата. Полското външно министерство твърди, че ракетата е руско производство.

Междувременно президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че наличната предварителна информация опровергава твърденията, че ракетата е била изстреляна от Русия.

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент

Министерството на отбраната на Русия отрече руските войски да са нанасяли удари по цели в близост до украинско-полската граница. От ведомството са категорични, че снимките на осколки, публикувани от полските медии от мястото на инцидента, нямат нищо общо с руската огнева мощ.

Трима американски служители пък заявиха, че предварителните оценки предполагат, че ракетата е била изстреляна от украинските сили срещу наближаваща руска ракета в контекста на най-масирания руски удар срещу електроенергийната инфраструктура на Украйна вчера.

Ракетата в Полша - руско производство, но от кого е изстреляна?

Ракетата в Полша - руско производство, но от кого е изстреляна?

Версиите са няколко

Полските медии публикуваха кадри, на които се вижда как армията на страната започва да пренасочва оборудване към Пшеводов. Полското правителство заяви, че бойната готовност на някои полски военни части е повишена.

Вчера стана ясно, че правителството обмисля дали да подаде заявка за позоваване на член 4 от Договора за НАТО - консултации.

Член 4 от договора на Алианса предвижда "Страните да проведат консултации помежду си, ако по мнението на някоя от тях целостта на територията, политическата независимост или сигурността на една от страните е застрашена." По този начин този член е преддверието за провъзгласяването на член 5 - задължението за оказване на помощ.