Полски експерти потвърдиха, че ракетата, която миналата година падна в село Пшеводов, което е разположено в югоизточна Полша, близо до границата с Украйна и уби двама души, е била изстреляна от Украйна, съобщава "Ройтерс", цитирайки полският всекидневник Rzeczpospolita.

Експлозията на ракетата в Полша, която е членка на НАТО, подхрани опасенията, че войната в Украйна може да се разрастне чрез задействане на клаузата за взаимна отбрана на алианса. Варшава и НАТО обаче обявиха, че смятат, че ракетата вероятно е украинска, като по този начин облекчиха притеснения от ескалация.

Източници, запознати с разследването, казаха пред Rzeczpospolita, че Полша е установила, че ракетата, която е паднала в село Пшеводов, е била противовъздушна отбранителна ракета С-300 (по класификация на НАТО SA-10), изстреляна от украинска територия.

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

САЩ: Ракетата вероятно е изстреляна от украинската ПВО

Подобна позиция е изразил и американския президент

Според източника, "тази ракета има обсег от 75 км до 90 км", като "по това време руските позиции са били на място, откъдето никоя руска ракета не можеше да достигне Пржеводов."

Украйна отрече една от ракетите й да е паднала в Полша.

Съобщава се още, че украинската страна не е предоставила никакви материали на полските следователи.

Според Лукаш Лапчински, говорител на полската прокуратура, прокурорът е получил мнението на експертите, но не разкрива съдържанието му, тъй като е поверително.

Още няма други коментари от Лапчински и от прокуратурата.

Полша представи първите резултати от разследването за падналата ракета

Полша представи първите резултати от разследването за падналата ракета

Те потвърждават данните, че става дума за украинска ракета