Руските сили проведоха най-голямата серия от комбинирани удари с безпилотни самолети и ракети, насочени срещу украинската енергийна инфраструктура от началото на войната през нощта на 21 срещу 22 март. Украински военни служители съобщиха, че са били изстреляни 151 дрона и ракети срещу Украйна през нощта.

Украински официални лица заявиха, че руските сили са атакували 136 енергийни съоръжения в областите Запорожие, Хмелницки, Одеса, Днепропетровск, Полтава, Николаев, Виница, Лвов и Ивано-Франковск, като са повредили десетки от тях.

Руските удари може да целят влошаване на украинския отбранителен промишлен капацитет и вероятно се опитват да използват недостига на украински ракети за противовъздушна отбрана в подновен опит да сринат енергийната мрежа на Украйна. Украински официални лица съобщиха, че временно са причинени прекъсвания на електрозахранването, водата и други, но вече са възстановили достъпа до тези услуги.

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Русия нанесла най-тежкия удар по украинската енергийна система

Москва е използвала 90 ракети и 60 дрона срещу Украйна тази нощ

Вероятно обаче ще отнеме известно време, за да се поправят някои съоръжения.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руските удари може също така да работят за нестабилност в Украйна и влошаване на вътрешното и международното доверие в украинското правителство. Южното оперативно командване на Украйна предупреди на 22 март, че Русия подготвя информационни операции, целящи лъжливо да представят страната като лишена от енергия.

Руските сили вероятно ще продължат настъпателните операции през пролетта на 2024 г. и ще се борят за съгласувана мащабна настъпателна операция в множество оперативни направления в Украйна едновременно. Командващият украинските сухопътни сили генерал-лейтенант Александър Павлюк заяви на 22 март, че руските сили в момента ангажират всички налични ресурси в направленията Лиман, Бахмут и Авдеевка, за да поддържат текущите настъпателни операции и да запазят предимството.

Русия вече приключила с демилитаризацията на Украйна и продължава

Русия вече приключила с демилитаризацията на Украйна и продължава

Въоръжените сили на Украйна вече отдавна не воювали със собствени оръжия

Руските сили проведоха последователни нападателни операции в цяла Източна Украйна, за да завладеят и след това да запазят инициативата. Изглежда ангажират тактически и оперативни резерви за текущите нападателни операции с надеждата да дестабилизират украинските отбранителни линии и да попречат на Украйна да получи почивка ще трябва да оспори инициативата.

Павлюк заяви, че руските сили в момента създават групировки от 100 000 души в Украйна, но не уточни в какви оперативни направления.

Руските сили са струпали приблизително 100 000 души по оста Харков-Луганск, приблизително 50 000 близо до Бахмут (към есента на 2023 г.), над 50 000 близо до Авдеевка. Съобщава се, че се опитват да натрупат групировка от приблизително 50 000 души персонал в западната Запорожка област.

Павлюк заяви, че руските сили могат да използват тези групировки за попълване на части, които в момента губят бойна мощ. Могат да сформират групировка, достатъчна за провеждане на настъпателна операция в едно оперативно направление през лятото на 2024 г.

Но е малко вероятно тези резерви да могат да функционират преди офанзивата през лятото на 2024 г.

Руските сили преди това са се борили да провеждат мащабни настъпателни операции в повече от едно оперативно направление едновременно и руската армия не изглежда да е натрупала множество големи групи от сили или да е създала "стратегически резерви", които биха улеснили две или по-мащабни настъпателни операции.

Руските сили вероятно се стремят да използват текущия недостиг на украински материали, докато се подготвят да принудят Украйна да изразходва значителна част от западната помощ за сигурност, която може да получи през следващите месеци. Украинският заместник-министър на отбраната генерал-лейтенант Иван Гаврилюк заяви на 22 март, че очаква европейската помощ за сигурността да изравни различията между руските и украинските артилерийски способности през следващите месец или два.

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Кога Конгресът на САЩ може да приеме закон в помощ на Украйна?

Конгресът има само четири работни дни между две вакнции

В момента руските сили имат предимство седем към едно в артилерийските боеприпаси пред украинските сили.

Говорителят на Пентагона Сабрина Сингх заяви на 21 март, че украинските сили трябва да вземат трудното решение да се изтеглят от определени райони поради продължаващите забавяния на западната помощ за сигурност. ISW по-рано писа за същите проблеми.

Анализаторът Майкъл Кофман каза пред Washington Post на 15 март, че допълнителният пакет от помощ на САЩ ще позволи на украинските сили да "спечелят време", но че Украйна също трябва да реши "структурния проблем", свързан с нейната работна сила.

Необходимостта от ротации е само част от "структурния проблем".

Руските власти възнамеряват значително да разширят криптомобилизацията от пролетта на 2024 г. - на фона на съобщенията за значително намаляване броя на доброволно назначените. Руското опозиционно издание Verstka съобщи на 22 март, че високопоставени източници от руското Министерство на отбраната (МО), президентската администрация и регионалните правителства са заявили, че руското МО планира да увеличи струпването на сили от пролетта. Русия може да събере още 300 000 служители в рамките на неопределен период от време.

Путин между нуждата от нова мобилизация и досмачкване на опозицията

Путин между нуждата от нова мобилизация и досмачкване на опозицията

Неясно е дали ще има смени в руското правителство, според данни от CNN

Руската армия първо ще се съсредоточи върху набирането на резервисти, които са подписали договори с Министерството на отбраната, за да се присъединят. Резервът преминава военно обучение два пъти годишно. Офицер от неуточнена военна част в Забайкалския край е заявил за Verstka, че в момента набират такива резервисти както преди частичната мобилизация през 2022 г., но не е ясно дали ще наредят друга мобилизационна вълна.

Verstka съобщи, че източници от президентската администрация са заявили, че руските власти имат за цел да убедят и дори да принудят наборници, чийто срок на служба ще приключи през април 2024 г. или вече е приключил през 2023 г., да подпишат военни договори. Verstka съобщи, че източниците показват, че службите за военна регистрация и записване са започнали да издават повече удостоверения за отлагане на служители на държавни предприятия и някои отбранителни предприятия в края на февруари, но причината за това е неясна. Verstka съобщи, че източниците си противоречат  по въпроса дали неотдавнашната дейност в кабинета на кмета на Москва, включително възобновяването работата на служители, които преди това са помагали на службите за военна регистрация и набор по време на мобилизационната вълна през есента на 2022 г. и създаването на нов център за наборници, е свързано с предстоящия двугодишен пролетен наборен цикъл, или с нещо друго.

Verstka съобщи, че служителите на военния център за набиране на персонал в Москва са посочили, че темпът на руско доброволно набиране е "рязко спаднал" от октомври 2023 г., като броят на посетителите в Единния център за наемане на договори в Москва е намалял от 500-600 до 20- 30 на ден.

Ако руските власти не са в състояние да наемат необходимото количество персонал,  вероятно ще засилят други методи, като принудителна мобилизация на затворници и мигранти, за да поддържат настъпателни операции, преди да решат да го направят чрез провеждане на друга непопулярна вълна на мобилизация.

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

ISW: Русия изтощавала украинската отбрана в Авдеевка с вълни от мобилизирани затворници

Москва и Пекин имат различни платформи за мир в Украйна

Руски инструктор на Storm-Z отбеляза, че руските власти трябва да вземат предвид противоречивите интереси на руското военно командване, различни групи военнослужещи в Украйна и руското общество, когато решават дали да проведат нова вълна на мобилизация или не. Нова мобилизационна вълна вероятно ще предизвика социално напрежение в Русия и ще доведе до ново масово изселване от страната. Ще има и напрежение между новомобилизирания и предишния мобилизиран персонал.

Инструкторът твърди, че руските власти могат да избегнат евентуална мобилизация, ако руските сили систематично подобряват своите разузнавателно-огневи комплекси и разузнавателно-ударни комплекси в координация с настъпателни действия. 

Русия отново удари Харков

Русия отново удари Харков

Експлозии са чути в града

Източник от руската президентска администрация е казал на Verstka, че руската армия се нуждае от 300 000 допълнителни служители, за да започне операция за обкръжаване на град Харков и че руските сили се надяват да превземат града, без да го превърнат във "втори Мариупол".

Групировката "Ислямска държава" (ДАЕШ) пое отговорност за нападението в концертна зала в предградията на Москва вечерта на 22 март. Руските власти съобщиха, че до петима нападатели в камуфлаж са открили огън с автоматични оръжия и са детонирали експлозиви по време на събитие в концертната зала "Крокус Сити Хол" в Красногорск в северозападните покрайнини на Москва Сити. Убити са най-малко 60 души, а 145 други са били ранени. Съобщава се, че нападателите са избягали от местопрестъплението.

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия
Обновена

Над 60 загинали и стотици ранени след стрелба, взрив и пожар в концертна зала в Русия

Нападателите са били поне трима, "Ислямска държава" пое отговорност

До 6200 души са се били в концертната зала на Crocus на концерт. Очевидци публикуваха кадри на стрелба, експлозии, жертви и цивилни, които бягат от мястото.

Експлозиите предизвикаха сериозен пожар в залата, който погълна приблизително 13 000 квадратни метра от сградата, което доведе до пропадане на покрива и унищожаване на последния етаж.

Руските власти са задържали поне едно неуточнено лице, но не е ясно дали това лице е заподозрян нападател или е задържано по друга причина след атаките.

Руските власти все още не са съобщили самоличността или връзките на нападателите. Американски служители казаха за Washington Post, че САЩ "нямат причина да се съмняват" в твърдението.

Washington Post цитира американски официални лица, които казват, че американското и британското посолства в Русия са издали предупреждения на 8 март за възможни терористични атаки на масови събирания в Москва и Санкт Петербург.

Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк заяви, че Украйна няма нищо общо с нападението в Москва. Украинското министерство на външните работи (МВнР) заяви, че отхвърля всички обвинения, че Украйна е замесена в атаката. Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби заяви, че няма индикации Украйна да е замесена в атаката.

Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия "Шор"

Конституционният съд на Молдова забрани проруската партия "Шор"

Депутатите от партията ще останат в парламента като независими народни представители

Съобщава се, че санкционираният от САЩ, прокремълски молдовски политик Илан Шор е в Москва. Това е второто му посещение през последните два месеца, тъй като Кремъл изглежда засилва усилията си да постави информационни условия, за да оправдае различни руски хибридни операции, насочени към дестабилизиране на Молдова. Шор заяви на 22 март, че сегашното му пътуване до Русия има за цел да изгради "ясен план" за бъдещо сътрудничество между Русия и Молдова.

Шор заяви, че целта му е "пълна оставка на сегашния прозападен режим", който действа срещу интересите на молдовския народ и заяви, че Западът се опитва да превърне Молдова в "някакво бойно поле". Той планира да присъства на Международния икономически форум в Санкт Петербург на 5-8 юни 2024 г.

За последен път Шор посети Русия на 7 февруари и се срещна със служителя на руската Дума Леонид Калашников, председател на комисията на руската Държавна дума по въпросите на Общността на независимите държави, евразийската интеграция и връзките със сънародниците в чужбина.

Шор и Калашников са обсъдили "отрицателното въздействие на колективния Запад върху живота на обикновените граждани на Молдова". ISW по-рано оцени, че Шор е виден политически пълномощник на Кремъл в Молдова и че срещата на Шор с Калашников на 7 февруари е била забележителна обратна връзка. Срещата на Шор с Калашников беше последвана от Седмия конгрес на депутатите на 28 февруари от проруската молдовска отцепническа област Приднестровието, на която представители на Приднестровието поискаха неуточнена "защита" от Русия.

Шор може да е изиграл роля в организирането на тези събития, почти сигурно е в усилията на Кремъл да дестабилизира Молдова.

Ройтерс: Новите санкции на САЩ може да нарушат доставките на руски петрол за Индия

Ройтерс: Новите санкции на САЩ може да нарушат доставките на руски петрол за Индия

Ню Делхи не бил склонен да нарушава и санкциите

Санкциите на САЩ изглежда са накарали Индия да намали значително количеството суров петрол, което внася от Русия, вероятно допълнително ограничавайки опитите на Русия да заобиколи горната граница на цената на петрола от Г-7. Bloomberg съобщи на 22 март, че всички частни и държавни петролни рафинерии на Индия отказват да приемат руски суров петрол, транспортиран с руски танкери на PJSC Sovcomflot поради санкциите на САЩ.

Bloomberg отбеляза, че индийските рафинерии все повече проверяват кои танкери превозват руски петрол и че танкерите на Sovcomflot представляват 15 процента от доставките на руски петрол за Индия.

Bloomberg също наскоро съобщи, че два танкера, превозващи руски суров петрол, са край край западното крайбрежие на Индия от 29 февруари. Индийските купувачи на петрол са отказали танкери, превозващи руски суров петрол на цена над тавана на цената от 60 долара за барел на Г-7. Индия иска да се дистанцира от Русия поради войната в Украйна.