Целта на руската специална военна операция по демилитаризация на Украйна е на практика изпълнена, доколкото въоръжените сили на Украйна вече отдавна не воюват със собствени оръжия, а изключително за сметка на доставките от страни на НАТО.

Тези думи на постоянният представител на Русия в ООН Василий Небезня разпространява държавната ТАСС.

"Но дори въпреки принудителното прехвърляне на фронта на най-скъпата западна техника, руските въоръжени сили последователно продължават да унищожават "Ейбрамс" и "Леопард", добави дипломатът.

В същото време Небензя подчерта, че вече не е безсмислено да се отрича прякото участие на страните от НАТО в конфликта в Украйна.

Небензя призова "кукловодите на киевския режим да се замислят как изглежда отстрани тяхната подкрепа за диктатурата в Украйна, която става все по-силна с всеки изминал ден".

Испански вестник: Войници на НАТО оперират в Украйна

Испански вестник: Войници на НАТО оперират в Украйна

Алиансът вече помага на Украйна в почти всеки възможен аспект

В края на краищата, по думите му, когато западните страни говорят уж за защита на свободата и независимостта, всъщност защитават само президента на Украйна Владимир Зеленски.

"Никой не е заплашвал и не заплашва Украйна като такава: ние бяхме и оставаме готови да живеем с тях в добросъседство, мир и хармония", твърди още Небезня.

Припомняме, че самият той преди месец заяви: 

"Четири региона от Украйна са част от Русия. Делото е свършено! Това заяви пред Би Би Си руският посланик в ООН Василий Небензя."

Той на няколко подчерта, че Москва е склонна да преговаря само, ако не се поставят на масата на преговорите вече окупираните територии. САЩ и западните му съюзници вече дадоха да се разбере, че не приемат тази позиция.

Топ руски дипломат: Четири региона от Украйна вече са част от Русия и точка!

Топ руски дипломат: Четири региона от Украйна вече са част от Русия и точка!

Западът води прокси война срещу Москва, но това ни прави по-силни, посочи Небензя

Тогава Небензя отново отрече, че Русия е започнала войната.

"Ние не започнахме. Виновен е Киев, който през 2014 година постави началото на контратерористична операция в Донбас. Ние провеждаме само специална военна операция, повтори опорките на Кремъл руският посланик в ООН.

Според говорителя на руския президент Дмитрий Песков, специалната военна операция в Украйна вече е прераснала във война поради намесата на Запада. 

Песков заяви, че Русия е в състояние на война, като добави, че убеждението му е, че тази кампания се превърнала във война веднага след като Западът станал участник на страната на Украйна.

Той призова за вътрешна мобилизация в руското общество. Освен това, говорителят на Кремъл заяви, че Русия трябва да "освободи" своите "новите региони", за да гарантира сигурността на хората там, като спомена четирите украински региона, които Русия обяви, че анексира през 2022 година.