Четири региона от Украйна са част от Русия. Делото е свършено! Това заяви пред Би Би Си руският посланик в ООН Василий Небензя. Той на няколко подчерта, че Москва е склонна да преговаря само, ако не се поставят на масата на преговорите вече окупираните територии. САЩ и западните му съюзници вече дадоха да се разбере, че не приемат тази позиция.

Няма съмнение, че се намираме в състояние на конфликт със Запада. Ние открито говорим за това. Западът води марионетна война срещу Русия и го прави, за съжаление, с цената на живота на украинците, като им предоставя оръжия, не само конвенционални, но и касетъчни бомби, всякакви видове ракетни установки, снаряди с обеднен уран. Западът участва и във военното планиране, в сателитното ни проследяване. Така че Западът, разбира се, е съучастник във всичко, което се случва. Това обобщи руският посланик в ООН.

Василий Небензя отново отрече, че Русия е започнала войната. "Ние не започнахме. Виновен е Киев, който през 2014 година постави началото на контратерористична операция в Донбас. Ние провеждаме само специална военна операция, повтори опорките на Кремъл руският посланик в ООН.

Бомбардирана в продължение на осем години с мълчаливото одобрение на Запада, който наскоро призна, че никога не е възнамерявал да спазва споразуменията от Минск и че те са били необходими само за прикриване на Киев. И ние дойдохме, за да го прекратим, а след това жителите на Донбас, Донецк, Херсон и Запорожие просто заявиха желанието си за присъединяване към Русия. И това е всичко, каза Небезня без да предостави доказателства.

Той отхвърли обвиненията на Украйна и Запада, че Кремъл използва ирански дронове, за да напада Украйна.

Небезня подчерта, че Москва има нормални дипломатически отношения с Иран и Северна Корея. Руският посланик избяга от отговора на въпроса дали Русия използва тези две страни, за да се въоръжава.

Британското разузнаване: Русия не се отказва от Авдеевка

Британското разузнаване: Русия не се отказва от Авдеевка

Руските сили ще продължат офанзивния натиск и през следващите седмици

Вижте, не става въпрос само за Украйна, а за общоевропейската и глобалната сигурност, посочи Небезня. И според него това е започнало много отдавна, през 2007 г., дори по-рано, с речта на Путин в Мюнхен.

Спомням си сарказма по лицата на онези, които го гледаха и си мислеха: "За какво говориш?". И какво се случи оттогава? През 2008 г. получихме срещата на върха на НАТО в Букурещ, на която на Украйна беше обещано членство в НАТО. През същата 2008 г. получихме агресията на Грузия и Саакашвили срещу Южна Осетия.

ООН призова Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

ООН призова Русия да спре насилствените депортации на деца от Украйна

Москва отхвърля обвиненията

През 2014 г. получихме Майдана в Киев. И накрая, направихме последен опит през втората половина на 2021 г., като се обърнахме индивидуално към членовете на НАТО и към Съединените щати с молба за обсъждане на въпросите на европейската сигурност, но тя беше отхвърлена, посочи руският посланик.

Западът се опитва да нанесе стратегическо поражение на Русия - това е официалната формулировка. Или поне да я отслаби, включително икономически. Но каквото и да правят, включително 10 000 санкции срещу държавни структури и физически лица, руската икономика расте противно на всички очаквания. Руската икономика е оцеляла.

И съм сигурен, че цялата тази ситуация само даде тласък, защото разбрахме, че не можем да разчитаме нито на Европа, нито на САЩ на икономическия фронт. Трябва да направим това, което трябва да направим. Това беше и сигнал за събуждане за нас, за нашата икономика, обобщи руският посланик.

Шолц: ЕС и САЩ няма да допуснат въвличане на НАТО във война с Русия
Обновена

Шолц: ЕС и САЩ няма да допуснат въвличане на НАТО във война с Русия

Алиансът не търсел конфронтация с Москва

Сега Европа преживява дълбока икономическа криза, която е в ръцете на САЩ, тъй като промишлеността на ЕС започна да се премества в Америка. Цените на енергията са прекомерно високи. Европа е на ръба на рецесията. Европа ще увеличи разходите си за отбрана и ще купува повече американски оръжия. Отново повтори опорките на Кремъл Небензя.