Избирателните секции в Русия вече са затворени, а и резултатът никога не е бил под въпрос: Руският президент Владимир Путин си осигури пети мандат чрез съмнителен национален плебисцит. Какво следва в предстоящите дни и какво смята да прави Владимир Путин. Този въпрос задава CNN в материал от тази сутрин след като властите обявиха рекордния резултат.

Ще има ли разместване по върховете в Кремъл? И какви са действителните задачи на един преизбран за пореден път Путин?

За Кремъл категоричната победа на първия тур ще даде на действащия президент нов печат за легитимност и ще изпрати ясно послание: Войната на Путин срещу Украйна се ползва с пълната подкрепа на неговия народ. Ще има ли нова мобилизация, пита CNN. Или предстоят промени в изпълнителната власт, за които руският президент не беше категоричен в предизборните си прояви. Запитан дали правителството на министър-председателя Михаил Мишустин може да оцелее след изборите, Путин само каза: "Трябва да говорим за това след изборите, след като бъдат преброени гласовете. Струва ми се, че сега това е просто некоректно. Но като цяло правителството работи... доста задоволително." В краткосрочен план руският лидер успя да защити икономиката си от западните санкции и избегна колапс; заводите за въоръжение произвеждат повече от САЩ и европейските им съюзници взети заедно, а политическият пейзаж е изчистен от всякаква конкуренция.

Ако президентският вот наистина е референдум за войната в Русия, това ще развърже ли ръцете на Путин да разшири офанзивата си в Украйна, както намери за добре и това означава ли нова вълна на мобилизация, за да вкарат войските в "месомелачката", както беше при Бахмут и Авдеевка.

А в условията на колебание на Запада относно по-нататъшната помощ за Украйна - и особено ситуацията в Конгреса на САЩ, където все още се отлага приемането на важния пакет от помощ за Киев - този резултат от изборите предоставя на Кремъл повече от реторични средства.

Независимо от това как Путин ще реши проблема с човешките ресурси в страната си, в дневния му ред има още една вероятна точка - руската вътрешна опозиция и по-точно това, което е останало от нея. Изборният резултат му дава пълната аргументация репресиите да продължат.

CNN обръща внимание и на изказването на Владимир Путин в следизборната нощ, в което той назова за първи път името на Алексей Навални. Така "германският пациент" вече има име, но едва след неговата смърт. Това може да се смята като знак, че Путин се усеща стъпил на здрава почва.

Но войната винаги е непредсказуема, коментира CNN.

Припомняме още, че на 2 февруари Държавната дума в Русия оттегли Законопроекта за увеличаване на наборната възраст до 50 години за руските граждани. Чрез текстът се целеше промяна на възрастта на мъжете, които подлежат на военна служба, от 18-30 г. на 18-50 г.

Също през февруари Путин за първи път потвърди броя на руските сили, а именно 600 000 души.

По-рано миналата седмица анонимни източници изказаха очаквания по-млади хора да бъдат назначени на някои високи държавни длъжности, като заместник-министри и дори министри. По техни прогнози обаче не се очаква смяна на министрите за отбрана и външните работи, както и на премиера Михаил Мишустин и управителя на централната банка Елвира Набиулина.

Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Джо Байдън готви нов пакет от $300 млн. военна помощ за Украйна

Парите ще отидат предимно за снаряди