Украйна отне акредитацията на кореспондента на датската държавна телевизия DR поради обвинения в разпространение на руска пропаганда, съобщи самата медия във вторник, което предизвика отричане както от страна на журналистката, така и от нейния работодател, предава Ройтерс.

Матилде Кимер, наградена журналистка, която отразява събитията в Украйна и Русия за DR от 2014 г., каза, че Украйна първоначално е отнела акредитацията й през август.

На заседание през декември в Киев Украинската служба за сигурност (SBU) твърди, че тя разпространява руска пропаганда и че нейните публикации в социалните медии изглежда симпатизират на Русия, каза Кимер пред Ройтерс. Според нея от службата за сигурност не са дали доказателства за твърденията си.

Нито СБУ, нито украинското министерство на отбраната отговориха на писмени искания за коментар, отправени от Ройтерс.

Международният редактор на DR Нилс Квале нарече обвиненията "напълно недокументирани и луди", а самата Кимер отрече пристрастното отразяване.

"Не съм се занимавала с пропаганда. Нямам друга задача освен да информирам датчаните за случващото се в Украйна", каза Кимер.

41-годишната Кимер беше изгонена също и от Русия през август на фона на репресиите на Москва срещу западните медии след нахлуването й в Украйна на 24 февруари.

Датският външен министър Ларс Локе Расмусен каза пред Ройтерс, че ще работи за разрешаване на въпроса на политическо ниво.

"Аз самият следях отразяването на войната от Матилде Кимер с голям интерес. Тя е журналист, чиято журналистическа почтеност, доколкото знам, не е била поставяна под съмнение", каза Расмусен.

Русия гони западни журналисти, ако YouTube блокира брифингите ѝ за Украйна

Русия гони западни журналисти, ако YouTube блокира брифингите ѝ за Украйна

Руското МВнР отправи предупреждение към платформата