Репортери от западни страни ще бъдат изгонени от Русия, ако YouTube блокира достъпа до брифингите на руското външно министерство. Това заяви говорителят на ведомството Мария Захарова, цитирана от "Ройтерс".

Всяка седмица тя провежда брифинги за руската външна политика, включително за военната операция в Украйна, които се излъчват в YouTube и други платформи.

Захарова посочи, че руското МВнР е предупредило YouTube да не блокира съдържание с нейно участие.

"Ние просто им казахме: "Ако вие блокирате още един брифинг, то тогава един журналист или американска медия си отиват у дома", изтъкна тя.

YouTube свали повече от 70 000 видеоклипа и 9 000 канала за войната в Украйна

YouTube свали повече от 70 000 видеоклипа и 9 000 канала за войната в Украйна

Причината за решението е нарушаване на насоките за съдържание

Изявлението й дойде, след като руски законодатели приеха закон, който дава на прокурорите правомощия да затварят чуждестранни медийни бюра в Москва, в случай че западна страна се е отнесла "недружелюбно" към руска медия. Това е реципрочна мярка на затварянето на някои руски държавни медии на запад.

През март президентът Владимир Путин подписа закон, който предвижда присъди до 15 години затвор за умишлено разпространяване на "фалшиви" новини за въоръжените сили. Това накара някои западни медии да изтеглят журналистите си от Русия. Други западни организации обаче все пак останаха в страната и продължават да работят.

След руската инвазия в Украйна Google забрани рекламите за руски потребители, а Кремъл обвини YouTube в разпалване на "информационна война", след като платформата за видеоклипове блокира руски държавни медии.

YouTube блокира руските медии в целия свят

YouTube блокира руските медии в целия свят

Тази промяна влиза в сила незабавно