Федералната служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите медии на Русия ("Роскомнадзор") настоя Google "да спре да разпространява заплахи" срещу гражданите й в своята платформа за видеосподеляне YouTube.

Регулаторът твърди, че потребителите излъчват реклами с призиви за деактивиране на железопътните комуникации на Руската федерация и Беларус.

Разпространението на подобни призиви ясно демонстрира антируската позиция на Google, заявява "Роскомнадзор", добавяйки, че категорично се противопоставя на подобни рекламни кампании.

Facebook разрешава призивите за насилие срещу Путин и руски военни

Facebook разрешава призивите за насилие срещу Путин и руски военни

Meta временно променя политиката си относно речта на омраза

Регулаторът настоява Google да спре излъчването на антируски видеоклипове "възможно най-скоро".

"Роскомнадзор" може да блокира YouTube в следващите дни, е заявил за РИА Новости източник, близък до медийния регулатор.

"Най-вероятно до края на следващата седмица YouTube вече ще бъде блокиран. Предполагам това с голяма степен на вероятност. Знам, че той трябваше да бъде блокиран още тази седмица, но Meta (блокирането на Instagram) бе направено в същия момент , и съм сигурен, че блокирането (на YouTube) просто е отложено, за да не стане едновременно", каза източникът.

В същото време той предположи, че сайтът за видеосподеляне може да бъде блокиран още днес.

На 11 март агенцията ограничи достъпа до Instagram в страната поради разрешението на потребителите на мрежата да призовават за насилие срещу руснаци. От 14 март достъпът до тази социална мрежа е напълно забранен. В началото на март Роскомнадзор блокира Facebook в отговор на ограничаване на достъпа до руски медии.

Миналата седмица стана ясно, че платформите на Meta ще позволят на потребителите на Facebook и Instagram в някои държави да отправят призиви за насилие срещу руснаци и руски войници в контекста на нашествието в Украйна.

Освен това компанията за социални медии временно разрешава и някои постове в Русия, Украйна и Полша, в които се призовава за смъртта на руския президент Владимир Путин, както и на беларуския му колега Александър Лукашенко.

YouTube пък блокира руските медии в целия свят.

YouTube блокира руските медии в целия свят

YouTube блокира руските медии в целия свят

Тази промяна влиза в сила незабавно