Руското министерство на отбраната направи изявление, в което се споменава за последното нападение от безпилотни самолети в окупирания Крим.

Това съобщи руската редакция на Би Би Си.

"Средствата за противовъздушна отбрана унищожиха 19 украински безпилотни летателни апарата над водите на Черно море и територията на Република Крим", заяви руското военно министерство.

Все още няма независимо потвърждение на тази информация и украинската реакция на нея. Някои руски провоенни канали в "Телеграм" писаха за по-голям брой безпилотни летателни апарати.

Все още няма надеждна или официална информация за случващото се в окупирания Крим, но от поне пет района на полуострова идват съобщения за експлозии и операции на противовъздушната отбрана, частично потвърдени от видеоматериали на местни потребители на социалните медии:

  • Новофьодоровка, който се намира на юг от Евпатория и в близост до военното летище Саки
  • от села, разположени западно от Евпатория
  • от село Гвардейское, северно от Симферопол
  • от Севастопол
  • от Балаклава, разположена до Севастопол, южно от него.

Това е цялата западна половина на Крим, включително крайбрежието. Някои канали в "Телеграм" съобщават за звуци от двигатели на летящи безпилотни самолети.

Украинската служба за сигурност и военноморските сили на СБУ удариха през нощта военновъздушната база Саки в окупирания от Русия Крим, нанасяйки "сериозни щети", каза източник от украинското разузнаване

"Ударите на Службата за сигурност и ВМС удариха целта и причиниха сериозни щети на оборудването на окупаторите", каза източникът, описвайки операция, при която според източника са използвани първо дронове, а след това и крилати ракети "Нептун".

Източникът каза, че най-малко 12 бойни самолета и преносими системи за противовъздушна отбрана са разположени в базата Саки в Западен Крим и че базата се използва и като база за обучение на оператори на дронове.

Украински дронове удариха Крим, Москва и петролни депа

Украински дронове удариха Крим, Москва и петролни депа

Най-малко 30 полета бяха отложени и шест бяха отменени на големите летища в Москва

Министерството също така съобщи, че същата нощ над териториите на Курска, Белгородска и Орловска област са били свалени по един БЛА.