Русия каза, че е осуетила координирана украинска атака срещу Крим рано в неделя, докато дронове също са насочени към Москва, прекъсвайки въздушния трафик в столицата и предизвиквайки пожар в нефтено депо в югозападната част на страната, предава "Ройтерс".

През последните дни Украйна нанесе поредица от удари по руски военни цели в окупирания Крим, включително съоръжения на Черноморския флот на Русия, с цел да подкопае военните усилия на Москва в критичния регион.

Атаките дълбоко в Русия, далеч от фронтовите линии, също се увеличиха, като кметът на Москва каза, че поне два дрона са били свалени в района на столицата рано в неделя.

Ройтерс не можа независимо да провери докладите от неделя и нямаше незабавен коментар от Киев.

В публикация късно в събота Олексий Данилов, секретар на Съвета за сигурност на Украйна, призова съюзниците на Киев да ускорят доставката на оръжия, заявявайки, че това е единственият начин да се сложи край на войната.

"Например пълното или частично ликвидиране на руския Черноморски флот, което е изпълнима задача, трябва значително да ускори процеса на търсене на изход на Русия от продължаващата война", пише Данилов в новинарския сайт "Украинска правда".

Руските системи за противовъздушна отбрана унищожиха най-малко шест дрона, насочени към Крим от различни посоки, съобщи руското министерство на отбраната в неделя.

ПВО по покривите в Москва - не само за отбрана, но и за успокоение на обществеността

ПВО по покривите в Москва - не само за отбрана, но и за успокоение на обществеността

Според британското разузнаване целта на властите е да покажат, че държат заплахата под контрол

В доклада за приложението за съобщения Telegram не се казва дали са причинени щети или жертви на полуостров Крим, който Москва анексира от Киев с широко осъден ход през 2014 г., осем години преди пълноценното нахлуване на Русия.

В района на Москва един дрон е бил унищожен над района на Истра и друг над район Раменски, каза кметът на Москва Сергей Собянин в Telegram, добавяйки, че няма жертви или щети от останки от дрон.

Най-малко 30 полета бяха отложени и шест бяха отменени на големите летища в Москва, съобщиха руските държавни новинарски агенции - често действие на авиационните власти по време на удари с дронове.

В югозападна Русия украински дрон повреди нефтено депо рано в неделя, предизвиквайки пожар в резервоар за гориво, който по-късно беше потушен, каза областният управител.

"Няма пострадали, всички служби за спешна помощ работят на територията на съоръжението", каза губернаторът на Орловска област Андрей Кличков в Telegram.

Той не уточни дали депото е ударено от отломки или е насочено от дрона.

Друг дрон е бил свален в руската Воронежска област, съобщиха местният губернатор Александър Гусев и министерството на отбраната. По думите на Гусев няма пострадали и щети.

Властите в Тулска област също съобщиха, че дрон се е разбил на територията на логистичен център, но няма жертви или сериозни щети на инфраструктурата.

Зърнохранилище в Одеса ударено от руска ракета

Зърнохранилище в Одеса ударено от руска ракета

Атака с ракети и дронове и тази нощ по Южна Украйна