Русия изстреля тази сутрин стратегически бомбардировачи. ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха, че няколко самолета Ту-95МС са излетели от летище Оленья в Мурманска област на Руската федерация, съобщава УНИАН.

Около 04:30 ч. е започнала да звучи въздушна тревога в южните и източните райони. Въоръжените сили на украинските въоръжени сили отбелязаха, че това е свързано със заплахата от изстрелване на крилати ракети от самолети Ту-95МС.

В Киев и Киевска, Черниговска, Черкаска, Винишка, Кировоградска и Житомирска области е обявена въздушна тревога. Междувременно ВВС на украинските въоръжени сили съобщиха за ракета от юг в посока Херсон. Група ракети лети в североизточна посока, съобщиха от ВВС. Заплаха за Запорожие.

Тревогата за въздушна атака се разпространи и в западните райони. Цялата карта е "червена" след 5:30 часа сутринта.

Междувременно ВВС предупредиха, че ракетите, представляващи заплаха за Запорожие, са променили курса си и летят към района на Днепропетровск.

Блогърът "Николаевский Ванек" отбелязва, че сега се говори за ракети "Калибър". Ракетите, които нашествениците изстреляха от бомбардировачи, все още не са открити в украинското въздушно пространство.

Южните сили за отбрана съобщиха, че фрегатата "Адмирал Макаров", носител на 8 Калибър, е на дежурство в Черно море от нощта.

"Има информация, че са извършени изстрелвания на ракети. Внимавайте, алармените сигнали са предупреждение за опасност, прикривайте се!" - се казва в съобщението.

В същото време ВС на украинските въоръжени сили заяви, че ракетите летят в посока Кировоградска област. Ракетата е в района на Кировоград и се движи в северозападна посока, съобщиха от ВВС.

Ракета е била засечена в Черкаска област. Курсът е североизток.

Въоръжените сили на украинските въоръжени сили също съобщиха за активността на руската тактическа авиация на североизток.

Харковска област отново под руски атаки

Харковска област отново под руски атаки

Има жертва

Първата група крилати ракети, изстреляни от руски бомбардировачи, вече е във въздушното пространство на Украйна. Те са фиксирани в Сумска област и летят към Черниговска област.

По-късно Въоръжените сили на Украйна добавиха, че ракетите се насочват към Киев.

Припомняме, че късно в сряда на удари бе подложена за пореден ден Харковска област. 

Страната редовно светва в "червено" .