Министерство на външните работи на Украйна е изпратило нота в Русия с искане да се предоставят разяснения относно изказване на руски ръководител по отношения на Украйна.

На сайта на украинското ведомство се съобщава, че става въпрос за публикация в „Комерсант" от 7 април 2008 година, а също и към изказвания на министъра на външните работи в интервю по радиостанция „Ехото на Москва".

По думите на говорителя на украинското министерство Василий Кирилич в публикациите става въпрос за думи на Владимир Путин, казани по време на заседанието НАТО - Русия, че „Украйна дори не е страна в разговорите и дори и не е държава"

„Комерсант" се позовава на източник от страна на НАТО, който дал информация за изказването на Путин, който коментирал перспективите на Грузия и Украйна за членство в НАТО.

Източникът посочил още, че в изказването си руският президент говорил извънредно спокойно и някак мимоходом, но когато ставало въпрос за Украйна, напрежението се покачвало.

"Ти, разбираш ли, Джордж, че Украйна - това дори не е държава! Какво е това Украйна? Част от нейната територия е Източна Европа, а част, най-значителната, е подарена от нас!", цитира „Комерсант" думи на Путин.

Източникът на изданието посочва още, че руският президент твърде прозрачно е намекнал, че ако Украйна стане член на НАТО, то държавата ще прекрати съществуването си, което означава, че при такъв случай Русия може да анексира Крим и Източна Украйна.

До този момент Министерство на външните работи на Русия не е отговорило на нотата от Киев.