Украинският външен министър Дмитро Кулеба е изпратил до Европейския съюз предложение за седми пакет санкции в три области срещу Русия.

Кулеба е съобщил за това на онлайн брифинг в платформата Zoom, информира агенция "Униан".

"Днес подписах писмо до Европейския съюз и до страните в ЕС с предложения относно това какви следващи санкции вижда Украйна", е заявил той.

Действат ли изобщо санкциите?

Действат ли изобщо санкциите?

Западните демокрации все по-често прибягват до икономически санкции, за да накажат други държави за агресия или нарушаване на правата на човека. Имат ли изобщо смисъл санкциите? Погледът назад към историята дава амбивалентни отговори, а Der Standard ги обобщава в 13 точки

Украинският външен министър е уточнил, че писмото касае следващ - седми пакет санкции на Евросъюза срещу Руската федерация. По думите му санкциите трябва да нанесат максимални реални поражения на Русия и да бъдат въведени възможно най-скоро.

"Забавянето и отлагането, както стана с шестия пакет, за повече от месец, над 50 дни - това е абсолютно недопустимо. Ние просто физически нямаме време да чакаме", е подчертал Кулеба.

"Отчитайки, че Русия все още цели да воюва в Украйна до последния руснак и продължава да хвърля войниците си в боя в Донбас, натискът чрез санкции безусловно трябва да бъде засилен", е добавил той.

САЩ с нов кръг от санкции, свързани с Русия

САЩ с нов кръг от санкции, свързани с Русия

Последните санкции са насочени и към 16 юридически лица, и "Ролдугин, пазител на офшорното богатство на президента Путин"

Кулеба е отбелязал, че, вече са се появили европейски политици, които казват, че "трябва да изчакаме и да проучим как действат сегашните санкции, да си поемем дъх и да се концентрираме".

"Но е достатъчно да погледнем картата на боевете в Донбас, на разрушенията в Украйна, на омразата към украинците, която идва от руските политици, на опитите им да се внедрят в окупирания Херсон и части от Запорожка област, за да разберем, че наистина време за поемане на дъх и за бавене няма. Затова ние настояваме седмият пакет от санкции на ЕС да бъде приет възможно най-скоро. Още веднъж подчертавам, че няма рационални основания за забавяне на седмия пакет от санкции", е подчертал Кулеба . Той е добавил, че това е сигнал на Украйна към Европейския съюз и страните от Г-7.