Почти всички части на Военновъздушните сили на Украйна (ВСУ) са приведени в бойна готовност за проверка. Това съобщиха от Генщаба на военновъздушните сили на Украйна, цитирани от ТАСС.

"За да се провери готовността за изпълнение на задачите по назначението, почти всички бойни части на ВСУ са приведени в бойна готовност, се казва в съобщението на военното министерство на Украйна.

От Генералния щаб на Украйна съобщават, че ще призоват в запас резервистите от оперативния резерв на първия и втория етап за доокомплектоване на тези военни части за попълване на щата.

"Особено внимание по време на сборовете ще се отдели на способностите на военните части да организират приемането на личен състав в запаса и да организират цялостното му обезпечаване. С резервистите ще бъдат проведени редица занимания по индивидуалната подготовка", отбелязаха от ведомството.

Сега в Украйна се провеждат редица военни учения. По-рано от пресслужбата на министерството на отбраната на страната съобщиха за началото на командно-щабни учения на Въоръжените сили на Украйна "Несъкрушима устойчивост - 2017" с привличането на войски и оперативни резервисти от началото на маневрите във вторник.

"До 15 септември ще има редица учения с привличане на войски и оперативен резерв, от които ще се разгърнат стратегическите маневри "Непоколебима устойчивост - 2017", заявиха вот ведомството, позовавайки се на началника на Генщаба на ВСУ армейски генерал Виктор Муженко.

По думите му целта на маневрите е "увеличаване възможностите на органите на военното управление да осъществява командване на войските в хода на прегрупиране, водене на отбранителни, стабилизационни и бойни действия".

Тези маневри предшестват ученията на тиловите служби, които ще усъвършенстват системата на планиране и обезпечение на груповите войски и управлението на привличане на силите в хода на стратегическото разгръщане на ВСУ и организирането на отбраната на застрашените региони.

Освен това до 15 септември ще има организирана тренировка на силите и средствата на териториалната отбрана на Украйна с развръщане на щабовете.

Във връзка с военните маневри от Генщаба на Украйна припомниха отговорността за провеждане на фото и видео заснемане на военната техника, режимите на военните обекти и опита за проникване на тяхна територия.

"В районите на провеждане на ученията над военните части, обектите и полигоните всички забелязани безпилотни летателни апарати ще бъдат сваляни, а лицата, които ги изстрелват или управляват, ще бъдат задържани и привличани към отговорност", се казва в съобщението.

Учението "Несъкрушима устойчивост - 2017" съвпада със съвместните стратегически учения на Русия и Беларус "Запад - 2017", които са планирани от 14 до 20 септември. В тях ще участват около 12,7 хил. души и до 680 единици техника. Президентът на Украйна Петро Порошенко ги определи като заплаха за страната си.

В понеделник в Лвовска област започнаха международни командно-щабни учения "Rapid Trident - 2017", припомня руската агенция.