Украйна потвърждава информациите за пленени свой военни. От вчера по руските агенции се разпространяват изявления за огромен брой украинци, които са се предали доброволно на руските сили, основно в района на Мариупол.

Информация беше потвърдена от Олексий Арестович, съветник на ръководителя на президентската канцелария, макар и той да опровергава думите за "огромен брой пленници".

"Трябва да се каже, че част от 36-та бригада на морската пехота е пленена по време на опита за пробив... Това не са хиляда души, а още по-малко. Цялата тази хиляда души е пълна глупост, умножена няколко пъти." Арестович потвърждава, цитиран от УНИАН, че 36-та пехота се е била запътила да се присъедини към "Азов", но са се били разделили в опит да пробият блокадата на руските войски. Сред морските пехотинци на Украйна има и убити.

Според него частта от бригадата, която е успяла да пробие блокадата, е готова да продължи да се сражава за отбраната на Мариупол.

САЩ: Обсаденият Мариупол се държи

САЩ: Обсаденият Мариупол се държи

Белият дом праща още дронове в Украйна

Боевете за Мариупол продължават вече месец и половина, след като руските войски блокираха града на 1 март. Дори и вчера американското разузнаване заяви, че части от града продължават да са оспорвани, въпреки че руските агенции периодично съобщават за пленени и предали се военни.

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужний увери, че командването поддържа връзка със силите за отбрана в Мариупол и че подробностите за отбранителната операция не бива да се обсъждат публично.

От 1 март Мариупол е блокиран от руските войски, което създаде хуманитарна катастрофа, която сериозно обезпокои международната общност

Руснаците заплашиха да блокират украинските бойци на територията на завода "Азовстал" в Мариупол и да използват срещу тях химическо оръжие.

Кадиров похвали над 1000 украински войници, предали се в Мариупол
Обновена

Кадиров похвали над 1000 украински войници, предали се в Мариупол

Съпротивата е безполезна, убеждава чеченският лидер