Парламентът на Украйна гласува в сряда за ратифицирането на Римския статут, казаха официални лица, позволявайки на страната да се присъедини към Международния наказателен съд (МНС) в стъпка, която украинските лидери определиха като централна за европейските стремежи на Киев, предава "Ройтерс".

Украйна е признавала юрисдикцията на МНС в миналото, но пълноправното членство в съда е ключова част от стремежа на Украйна да се присъедини към Европейския съюз.

Това също така ще позволи на властите "да накажат по-ефективно" заподозрени руски военни престъпници на фона на войната на Москва срещу Украйна, според депутата Олексий Хончаренко.

МНС издаде заповеди за арест на руски длъжностни лица, включително президента Владимир Путин и бившия министър на отбраната Сергей Шойгу, за ролята им в предполагаеми престъпления срещу украински цивилни. Русия отрече да е атакувала цивилни.

"Украйна вече работи ефективно с МНС, за да осигури цялостна отговорност за всички руски зверства, извършени в хода на руската агресия", написа украинският външен министър Дмитро Кулеба на X.

"Тази работа сега ще бъде още по-ефективна."

В интервю за Ройтерс през юни старши президентският съветник Ирина Мудра каза, че процесът на ратификация е бил спрян поради "дезинформационна кампания", която невярно предполага, че украинските войски ще бъдат по-уязвими от съдебно преследване.

Кулеба също описа кандидатурата на Киев за членство в МНС като "дълго пътуване, пълно с предизвикателства, митове и страхове. Нито един от тях не е верен".

Депутатът Ярослав Железняк каза, че на депутатите са били представени писма за подкрепа от Генералния щаб на Украйна и ръководителя на военното разузнаване на Киев преди гласуването.

Кремъл не признава заповедите за арест на Шойгу и Герасимов от МНС

Кремъл не признава заповедите за арест на Шойгу и Герасимов от МНС

Песков коментира решението на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на Сергей Шойгу и Валерий Герасимов