Украйна твърди, че е разбила голяма шпионска мрежа, отговорна за предаването на чувствителна информация, свързана с отбраната, на руските въоръжени сили, съобщава "Укринформ".

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че шпионският кръг е разобличен в Николаевска област и е една от най-големите мрежи от руски агенти, разкривани на украинска територия от началото на руската инвазия.

Украинските власти са задържали 13 жители на Николаев, за които се твърди, че са служили като "информатори" на Федералната служба за сигурност на Русия.

Разследването сочи, че тези агенти са предоставяли на руските тайни служби критична разузнавателна информация относно местонахождението на военните бази и движенията на украинските въоръжени сили в южната област на страната.

Заподозрените шпиони са обвинени и в подпомагане на Русия при усъвършенстване на прецизността на нейните атаки, което дава възможност на силите на Кремъл да нанасят по-ефективни удари срещу "жилищна и социална инфраструктура" в Николаев.

СБУ посочва, че една от задачите на шпионите е била да предоставят информация на Русия относно нападение, извършено през есента на 2022 г., при което ракета С-300 порази многоетажна сграда в град Николаев.

При атаката загинаха седем души, включително непълнолетно лице.

СБУ твърди, че руските информатори са предавали координатите на украински обекти на Федералната служба за сигурност на Русия чрез "комуникатор".

Отбелязва се, че въпросният комуникатор е прокремълският блогър Сергей Лебедев (по-известен под псевдонима "Лохмати").Той работи за руските специални служби като "кореспондент на свободна практика" на московската информационна агенция РИА Новости.