Телата на 83 загинали украински войници са върнати в Украйна, съобщи украинското министерство на реинтеграцията, цитирано от Руската служба на Би Би Си.

"Прехвърлянето на телата от временно окупираните територии на Украйна стана със съдействието на Службата на комисаря за изчезналите лица към Министерството на реинтеграцията в сътрудничество с правоприлагащите органи", заявиха от ведомството, добавяйки, че прехвърлянето на телата на загиналите се извършва в съответствие с нормите на Женевската конвенция.

В същото време Украинският координационен щаб съобщи, че е предал на Русия петима тежко ранени руски войници, попаднали в плен, чието състояние позволява да бъдат транспортирани.

"В случая не става дума за размяна на военнопленници, а за репатриране: връщане на тежко ранени пленници без никакви условия, както е предвидено от международното хуманитарно право", уточниха от щаба.

Украинската страна върна ранените в съответствие с международните задължения, като се вземат предвид членове 109-114 от Женевските конвенции и с участието на Международния комитет на Червения кръст.

Руската страна не потвърди официално връщането на пленниците.

Русия си върна 63 пленници, Украйна - 116

Русия си върна 63 пленници, Украйна - 116

Преди две седмици Русия отмени договорена размяна