Украйна съобщи в петък, че разследва смъртта на украинска журналистка, починала в руски плен, чиито репортажи от първа ръка дадоха поглед върху живота под руска окупация в началото на инвазията на Москва, предава "Ройтерс".

27-годишната Виктория Рощина изчезна през август 2023 г., след като тръгна на репортажно пътуване до окупираната Източна Украйна, а Русия призна миналия април, че е била задържана.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец потвърди смъртта й в социалните медии късно в четвъртък, което той осъди като незаконно задържане. Той не уточни обстоятелствата.

Андрий Юсов, говорител на военното разузнаване на Украйна, каза пред обществената телевизия Suspilne, че Рощина е била в списъка на затворниците за размяна и че е "направено всичко необходимо" за размяната.

Тя е трябвало да бъде прехвърлена в Москва от южния град Таганрог, каза той.

Групата за кампанията "Репортери без граници" заяви, че Рощина е починала на 19 септември, цитирайки писмо, което нейното семейство е получило в четвъртък от Министерството на отбраната на Русия.

Украинската главна прокуратура съобщи, че е актуализирала разследването си за военни престъпления на изчезването на Рощина, за да включи убийство.

До петък сутринта Русия не е коментирала публично смъртта й.

"Какво са направили с нея? Какво може да се направи на младо момиче, за да умре?" активистка и колежка Александра Матвийчук, лауреат на Нобелова награда за мир за 2022 г., написа в X.

В изявление от петък Европейският съюз поиска "задълбочено и независимо разследване, което да изясни всички обстоятелства" на смъртта на Рощина.

"Нейната съдба е трагично напомняне за хилядите хора, задържани в окупирани украински територии и Русия, както и за репресиите, наложени от руските власти", се казва в съобщението.

Статиите на Рощина за издания като "Украинская правда" и финансираното от САЩ "Радио Свобода" включват снимки на руска военна техника и разкриват степента на разруха в Мариупол, югоизточният пристанищен град, опустошен от продължилото месеци руско нападение и обсада.

Тя беше задържана веднъж преди това от руските сили, в продължение на 10 дни, в Югоизточна Украйна през първите седмици от инвазията на Кремъл.

Главният редактор на "Украинская правда" Севгил Мусаева описа Рощина като "невероятно смела", която се ангажира да разкрие тежкото положение на жителите под руска окупация.

"Беше невъзможно да я спрем, да я удържим. Беше изцяло отдадена на журналистиката", написа Мусаева във Фейсбук.

Русия съди 14 чужди журналисти, посетили Курска област

Русия съди 14 чужди журналисти, посетили Курска област

Грозят ги до 5 години затвор