Украинският генерален щаб съобщава в бюлетин от петък вечерта, че руските сили са атакували - и на някои места продължават да атакуват - в десет направления по цялата дължина на фронта от Харков до Херсонска област.

Това съобщи Би Би Си.

Според доклада на Генералния щаб на Харковския фронт към момента на изготвяне на доклада се водят сражения в района на село Липци (северносевероизточно от Харков); на изток, на Купянския фронт, през деня са се водили седем сражения, четири от които са продължавали до вечерта.

С различна степен на интензивност руските части продължиха да атакуват по-нататък по фронта, в участъците Лимански и Северски, северно от Донецк и западно от Горловка (Генералният щаб нарича това направление Краматорско направление).

Най-активните руски части, ако се съди по обобщението, се опитват да напредват северозападно от Авдеевка, на запад към град Покровск: там към момента на изготвяне на обобщението боевете продължават на 11 места, а Генералният щаб е преброил 22 престрелки през деня.

Кремъл: Украйна вече се е опитвала да удря руска територия с американско оръжие

Кремъл: Украйна вече се е опитвала да удря руска територия с американско оръжие

Песков коментира съобщенията, че Джо Байдън тихомълком е разрешил на Киев да по военни цели в Русия

"Половината от вражеските атаки бяха успешно отблъснати от нашите отбранителни сили", съобщава Генералният щаб.

По-нататък по фронта на юг и на запад руснаците, според обобщението, продължават да атакуват в посока Курахов югозападно от Донецк, на двата участъка от южната част на фронта, където украинската армия напредна донякъде през миналата година, както и в района на украинския плацдарм на левия бряг на Днепър в Херсонска област.

Украинският генерален щаб традиционно не съобщава къде и с колко е успяла да напредне руската армия.