Русия разглежда азовско-черноморския регион като плацдарм за своя бъдеща експанзия. Това заяви председателят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Александър Турчинов, цитиран от агенция "Униан".

По думите му, засилването на руското военно присъствие е съпроводено с "грубо нарушаване на морското право в Азовско море, което се проявява конкретно в строителството на Керченския мост и нарастването на броя на инцидентите със задържане от руските военни на плавателни съдове на Украйна и други държави".

Турчинов посочва, че Москва фактически се опитва да започне военно-икономическа блокада на украинското крайбрежие на Азовско море.

Той не изключва вероятността руските военни да предприемат както сухопътни операции по посока на Мариупол, така и морски десанти по азовското крайбрежие.

През миналата седмица британският полковник в оставка Глен Грант предупреди Украйна, че ако не предприеме мерки, Русия ще завладее Азовско море, а следващата й крачка ще бъде налагане на контрол върху територията между Крим и Румъния и изолация на Одеса.

"Сега Украйна трябва да поиска от САЩ да й предоставят свои кораби, както това е направил Уинстън Чърчил, защото украинската армия няма силен флот, както и британската в началото на Втората световна война." - коментира Грант.