Юрий Сак, съветник на украинския министър на отбраната, заяви пред Би Би Си, че в набезите в Белгородска област са участвали руски граждани. Запитан за участието на Украйна в създаването и действията на тези въоръжени руски части, Сак отказа да отговори директно.

"Почти сме сигурни, че зад тези нападения стоят руски граждани, на които им е писнало от действията на терористичния режим в страната им", заяви Сак пред радио Би Би Си в понеделник вечерта.

Помолен да коментира твърденията на руски официални лица, че тези групировки действат с активната подкрепа на Украйна, Сак заяви, че не може нито да потвърди, нито да отрече тази информация и че украинската армия се е съсредоточила преди всичко върху борбата на фронта.

"Това, което мога да кажа, е, че приветстваме това развитие на събитията и сме уверени, че това не е последният път, в който ще чуем за това партизанско движение в Русия", добави съветникът на украинския министър на отбраната.

По-рано в понеделник Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на украинската президентска канцелария, написа в Туитър, че "Украйна с интерес наблюдава събитията в руската Белгородска област и проучва ситуацията, но няма нищо общо с нея".

"Единствената движеща политическа сила в една тоталитарна страна на затегнати гайки винаги неизбежно е партизанско движение с оръжие в ръка", добави Подоляк.

ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

ISW: Руски партизани се бият срещу режима на Путин

Ескалация на съпротивата