Руските сили проведоха въздушни атаки Източна Украйна в четвъртък, като използваха по-малки атакуващи групи, за да се опитат да превземат обсадения град Авдеевка, съобщи украинската армия, цитирана "Ройтерс".

Русия засили натиска си през последните седмици, в опит да обкръжи Авдеевка, която се намира на по-малко от дузина километра от покрайнините на контролирания от Москва Донецк.

Градът за сега се държи, но поема продължителен огън, докато силите на Москва се придвижват напред по фланговете, опитвайки се да прекъснат линиите за доставки.

"Вече втори пореден ден окупационните сили използват активно дронове камикадзе и авиация. И броят на бойните сблъсъци значително се увеличи", каза военният говорител Александър Щупун по телевизията.

Генералният щаб на Украйна във вечерния си бюлетин съобщи, че неговите сили са отбили 15 атаки в Авдеевка и близките села, в допълнение към 34 атаки, докладвани в сутрешния отчет.

Украинската медия Еспресо ТВ, каза, че руските сили натискат от север, но не са навлезли в индустриалната зона извън центъра на града.

Украински военнослужещ, цитиран от Еспресо ТВ, каза, че новата тактика на Русия включва изпращане на групи от до петима души в действие, подкрепяни от бронирани превозни средства и въздушно прикритие, и водене на интензивни престрелки, докато се опитват да заобиколят позициите на Киев.

Военнослужещият Андрий Шишук повтори призива на президента Володимир Зеленски за повече укрепления около градовете и други отбранителни точки, но каза, че това трябва да бъде направено от инженерни части, а не от щурмови части.

Официалните руски отчети рядко споменават Авдеевка. Руски военни блогери казаха в четвъртък, че силите на Москва са напреднали близо до село Степово, северно от града, и са "стабилизирали" ситуацията в индустриалната зона.

Столтенберг съветва съюзниците от НАТО с излишни пари: Вложете ги в Украйна

Столтенберг съветва съюзниците от НАТО с излишни пари: Вложете ги в Украйна

"Ако проблемът е, че е трудно да се похарчат 2% от БВП, мога да ви помогна"