Бившият губернатор на Одеса и президент на Грузия Михаил Саакашвили обяви, че Украйна ще продължава да се разпада, ако правителството не се ребори с корупцията в страната и не проведе необходимите реформи, предаде The Telegraph. 

По думите му, тенденцията, която се вижда в източната част на страната, ще продължи - Киев ще губи територии, както се случи с преминалите в ръцете на проруските сепаратисти или Русия. 

Припомняме, че след като влезе в Украйна от Полша, той обяви, че ще обедини украинската опозиция срещу бившия си съюзник, президента Петро Порошенко и планира да започне кампания за набиране на подкрепа. 

Саакашвили иска да свали от поста Порошенко на следващите избори, обвинявайки президента, че се е отказал от обещанията си да изкорени корупцията и да извърши реформи, направени по време на протестите на Майдана в Киев в началото на 2014 г., при които беше свален проруският президент Виктор Янукович.

Саакашвили планира да обедини опозицията в Украйна срещу Порошенко

Саакашвили планира да обедини опозицията в Украйна срещу Порошенко

Саакашвили иска да свали Порошенко от поста

Той твърди, че не се бори за поста президент или премиер. Твърди, че е подходящ за обединител на опозицията, тъй като тя не вижда конкурент в негово лице. 

Понастоящем изглежда малко вероятно, че Саакашвили, който е учил в Украйна и говори свободно украински, ще дойде на власт. Неговото украинско гражданство, предоставено му от Порошенко, когато го направи губернатор на Одеса през 2015 г., беше отнето, а социологическите проучвания показват слаба подкрепа за неговата партия "Движението на новите сили".

Властите в страната му повдигнаха обвинение за незаконно влизане в Украйна.