Ден след като влезе незаконно в Украйна от Полша, бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили обяви, че ще обедини украинската опозиция срещу бившия си съюзник, президента Петро Порошенко и планира да започне кампания за набиране на подкрепа, съобщава "Ройтерс".

Саакашвили иска да свали от поста Порошенко на следващите избори, обвинявайки президента, че се е отказал от обещанията си да изкорени корупцията и да извърши реформи, направени по време на протестите на Майдана в Киев в началото на 2014 г., при които беше свален проруският президент Виктор Янукович.

Порошенко намекна, че Саакашвили е престъпник

Порошенко намекна, че Саакашвили е престъпник

Порошенко осъди действията на Саакашвили

Понастоящем изглежда малко вероятно, че Саакашвили, който е учил в Украйна и говори свободно украински, ще дойде на власт. Неговото украинско гражданство, предоставено му от Порошенко, когато го направи губернатор на Одеса през 2015 г., беше отнето, а социологическите проучвания показват слаба подкрепа за неговата партия "Движението на новите сили".

"Аз се боря срещу необузданата корупция, срещу факта, че олигарсите отново имат пълен контрол над Украйна, срещу факта, че Майданът беше предаден", коментира Саакашвили по време на пресконференция в западния украински град Лвов.

Саакашвили разделя мненията. Поддръжниците го виждат като безстрашен кръстоносец срещу корупцията, но критиците изтъкват, че зад бурната му реторика има малко съдържание.

Киев разследва Саакашвили за незаконно проникване в Украйна

Киев разследва Саакашвили за незаконно проникване в Украйна

Саакашвили е в Лвов