Украйна започна разследване срещу бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за незаконно влизане в страната, съобщи полицията, цитирана от ТАСС.

Украинските власти блокираха влак с Михаил Саакашвили

Украинските власти блокираха влак с Михаил Саакашвили

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда

В съобщение се казва, че полицията в Лвов разследва Саакашвили за незаконно пресичане на украинско-полската граница.

Допълва се, че наказанието е до пет години затвор и конфискация на транспорта или други неща, използвани при извършването на престъплението.

Вчера вечерта бившият държавен глава на Грузия и негови поддръжници пробиха полицейски кордон на пропускателния пункт "Шегени".

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Не се посочва причина за решението

Според граничната полиция 12 полицаи и петима граничари са пострадали.

По-рано полските граничари пуснаха Саакашвили да напусне страната, но предупредиха за възможни проблеми на украинска територия.

В неделя вечерта Саакашвили пристигна в Лвов, Западна Украйна, където планира да се срещне с представители на партията си, за да обсъдят бъдещи действия.

Саакашвили остана без гражданство, след като Киев му отне паспорта по нареждане на украинския държавен глава Петро Порошенко. Бившият грузински държавен глава се закани да се върне в Украйна, за да си възобнови дадения му преди няколко години украински паспорт.

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. Но през ноември 2016 г. реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна.

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката.

Но украинската гранична служба поясни, че няма да допуснат Саакашвили на украинска земя, тъй като е без поданство и няма документи.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г., тъй като страната забранява двойно гражданство.

Във вторник Грузия поиска от Киев да екстрадира Саакашвили.