Украинските власти блокираха влак от Полша, в който е бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, съобщава АФП.

"Азов" опровергават, че ще пресрещнат Саакашвили на влизане в Украйна

"Азов" опровергават, че ще пресрещнат Саакашвили на влизане в Украйна

Украйна има запитване от Грузия за арест и депортиране на бившия президент

Саакашвили остана без гражданство, след като Киев му отне паспорта по нареждане на украинския държавен глава Петро Порошенко. Бившият грузински държавен глава се закани да се върне в Украйна, за да си възобнови дадения му преди няколко години украински паспорт.

В съобщение на украинската полиция, прочетено пред журналист на АФП на влак за Киев в Пшемишъл, Южна Полша, се казва, че влакът "няма да тръгне от гарата, докато не слязат хората без право да се върнат в Украйна".

Саакашвили възнамерява да се върне в Украйна легално

Саакашвили възнамерява да се върне в Украйна легално

Ще отида там, когато съм готов, добави той

Самият Саакашвили отказва да слезе от влака. Той заяви пред журналисти, че "вземането на целия влак като заложник е безумно" и обвини Порошенко, че прави Украйна за "посмешище пред целия свят".

Саакашвили няма да иска гражданство на друга държава

Саакашвили няма да иска гражданство на друга държава

След като украинското му бе отнето

По-рано днес бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко подкрепи Саакашвили. Двамата се срещнаха в южния полски град Жешов, докато Саакашвили се насочваше с автобус към полско-украински граничен пункт.

Впоследствие бившият държавен глава избра да се придвижи с влак, заявявайки, че "няколкостотин бандити са мобилизирани от украинското правителство, за да спрат няколко хиляди" негови поддръжници на украинската граница.

Обаче други медии съобщиха, че грузинският политик ще се опита да се върне с автобус.

Правителството в Киев е в "паника", подчерта Саакашвили и добави, че "не иска да сваля президента Порошенко", а просто да защити правата си.

"Ние вярваме, че Михаил Саакашвили може да извади страната ни от кризата", каза Людмила Горецка, една от хилядите поддръжници на украинската страна на границата.

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Не се посочва причина за решението

Според нея основните проблеми в страната са корупцията и олигархията.

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. Но през ноември 2016 г. реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна.

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката.

Но украинската гранична служба поясни, че няма да допуснат Саакашвили на украинска земя, тъй като е без поданство и няма документи.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г., тъй като страната забранява двойно гражданство.

Във вторник Грузия поиска от Киев да екстрадира Саакашвили.