От националния батальон "Азов" опровергават заявлението на бившия президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили за това, че части от подразделението са преместени на западната граница на Украйна, за да му попречат да се върне в страната, съобщи РИА Новости.

Саакашвили се връща в Украйна на 10 септември

Саакашвили се връща в Украйна на 10 септември

След като гражданството му бе отнето през юли

Припомняме, във вторник стана ясно, че Украйна е получила запитване от Грузия, в което се иска арест и екстрадиция на бившия губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили. Това заяви зам.-правосъдният министър на Украйна Сергей Петухов, цитиран от РИА Новости.
Според него, от грузинската прокуратура са гарантирали на Киев, че Саакашвили няма да бъде преследван по политически мотиви и няма да бъде екстрадиран в трета страна без съгласието на Украйна.

По-рано Саакашвили заяви, че украинските власти готвят провокация за неговото пристигане и са разположили военна техника на пропускателния пункт "Краковец" и на границата с Полша, от където той е възнамерявал да се върне в страната.

"На пети септември 2017 г. бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили заяви, че част от полка "Азов" е бил изведен от зоната на АТО (военната операция в Донбас) и разположен на западната граница на Украйна, за да му попречи да влезе в Украйна. Това е лъжа. Полкът "Азов" никога не е напускал зоната на АТО", се казва в съобщение на "Националния корпус" (създаден на базата на националния батальон "Азов", срещу когото в Русия има наказателно дело) във Фейсбук.

Михаил Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област

Михаил Саакашвили подаде оставка като губернатор на Одеска област

В съобщение Саакашвили отбелязва, че реформите му в областта

Според съобщението, от "Азов" очакват от Саакашвили опровержение на информацията и извинение.

По-рано лишеният от украинско гражданство Саакашвили заяви за намерението да се върне на 10 септември в Украйна от Полша. Членовете на неговата партия "Движение на новите сили" заявиха намерението си да посрещнат своя лидер на границата и да го съпроводят в Украйна. Редица украински медии заявиха намерението на Саакашвили да се върне в Украйна, но от неговата партия опровергаха подобно намерение.

От Миграционната служба на Украйна на 26 юли съобщиха, че президентът Петро Порошенко е лишил Саакашвили от украинско гражданство. Самият Саакашвили тогава се намирал в САЩ, но по-късно е посетил Полша, Литва, Унгария.
От Граничната служба на Украйна заявиха, че възнамеряват да изземат украинския паспорт на Саакашвили и да не го допуснат в страната.

От Следствения комитет на Русия по-рано образуваха наказателно дело за бойците от батальон "Азов", по обвинение за "похищение", "изтезание", "използване на забранени средства и методи за водене на война".