Отнеха украинското гражданство на бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили, обявиха от имиграционната служба на Украйна, информира БиБиСи.

От службата поясняват, че украинският президент Петро Порошенко е издал указ за отнемане гражданството на Саакашвили, но не се посочва причина за решението.

Украйна и Грузия се обединиха срещу "общия агресор" Русия

Украйна и Грузия се обединиха срещу "общия агресор" Русия

Порошенко говори по време на визитата си в Грузия

Бившият грузински лидер, който преди беше съюзник на Порошенко, в момента е в чужбина. Той обеща да се бори за правата си.

Саакашвили получи украинско гражданство през 2015 г. и беше назначен за губернатор на Одеска област. Миналата година той подаде оставка от поста.

В съобщението на имиграционната служба се пояснява, че "според Конституцията на Украйна президентът взема решения, с които отнема украинско гражданство на базата на заключения на комисията за гражданство".

Не се посочва конкретна причина за решението, но се пояснява, че това може да бъде сторено, ако украинец се е сдобил с гражданство от друга страна или е подал фалшиви документи.

Порошенко все още не е коментирал въпроса.

Междувременно Саакашвили качи видео във "Фейсбук", заявявайки, че е бил "жертва на същите подходи, използвани от украинските прокурори и бюрократи срещу обикновените украинци, чиито права са засегнати".

Имам едно гражданство и това е на Украйна. Има опит да бъда превърнат в бежанец. Това няма да се случи. Ще се боря за правата си да се върна в Украйна, поясни той.

Саакашвили автоматично изгуби грузинското си гражданство, когато получи украинско.

Във видеото бившият президент намеква, че Порошенко е сключил споразумение с властите в Тбилиси по време на посещението му в страната преди няколко дни.

Саакашвили, който ръководи Грузия от 2004 до 2013 г., е обвиняван от грузинските власти в злоупотреба с власт.

Миналата година той подаде оставка като губернатор на Одеса заради ширещата се корупция в Украйна.