Президентът на Украйна Петро Порошенко разкритикува бившия губернатор на Одеса Михаил Саакашвили за незаконното пресичане на полско-украинската граница, съобщава АП.

Киев разследва Саакашвили за незаконно проникване в Украйна

Киев разследва Саакашвили за незаконно проникване в Украйна

Саакашвили е в Лвов

По-рано беше съобщено, че Украйна започна разследване срещу бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили за незаконно влизане в страната.

Порошенко осъди действията на Саакашвили и заяви, че правителствените агенции трябва да разгледат инцидента.

Украинските власти блокираха влак с Михаил Саакашвили

Украинските власти блокираха влак с Михаил Саакашвили

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда

Държавният глава поясни, че бившият грузински президент е трябвало да оспорва указа в съда, ако не е бил съгласен, с който му беше отнето гражданството.

"Но вместо това той извърши престъпление, защото държавната граница не трябва да бъде нарушавана", каза той.

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Отнеха украинското гражданство на Михаил Саакашвили

Не се посочва причина за решението

Пред журналисти в западния град Лвов самият Саакашвили отхвърли обвиненията, заявявайки, че отнемането на украинското му гражданство е "престъплението".

Саакашвили остана без гражданство, след като Киев му отне паспорта по нареждане на Петро Порошенко. Бившият грузински държавен глава се закани да се върне в Украйна, за да си възобнови дадения му преди няколко години украински паспорт.

В момента Саакашвили е издирван от Грузия за злоупотреба с власт. Той се премести в Украйна през 2015 г., за да работи за правителството, което го възнагради с губернаторския пост в Одеса. Но през ноември 2016 г. реши да подаде оставка заради противоречия с Порошенко, който през юли тази година му отне гражданството, докато грузинският политик беше извън Украйна.

Сега Саакашвили се опитва да оспори решението в съда и да се върне в политиката.

Саакашвили загуби грузинското си гражданство, когато получи украински паспорт през 2015 г., тъй като страната забранява двойно гражданство.

Във вторник Грузия поиска от Киев да екстрадира Саакашвили.