Украинският президент Володимир Зеленски каза в четвъртък, че ще настоява за международно разследване на самолетната катастрофа на 24 януари в руската Белгородска област, превозваща украински военнопленници за размяна, предава Анадолската агенция (АА).

В изявление в Telegram Зеленски каза, че е извикал ръководителите на армията и разузнаването на Украйна за инцидента, като добави, че службата за сигурност на Украйна разследва всички обстоятелства

"Очевидно е, че руснаците се намесват в живота на украинските пленници, в чувствата на техните роднини и в емоциите на нашето общество. Всички ясни факти трябва да бъдат установени... Самолетът се разби на руска територия - извън нашия контрол. "Факти" са ключовата дума сега", подчерта той

"Инструктирах министъра на външните работи на Украйна да предостави на нашите партньори информацията, с която Украйна разполага. Нашата държава ще настоява за международно разследване", каза той.

Руското министерство на отбраната обвини в сряда Украйна, че е свалила самолет, превозващ пленени украински военнослужещи за размяна на пленници.

Твърди се че на борда е имало 65 пленени военнослужещи от украинските въоръжени сили, шестима членове на екипажа на самолета и трима ескортиращи. Екипажът и всички пътници на самолета са били убити, каза той, като го нарече "терористична атака", организирана, за да обвини Русия в убийството на украински военнослужещи.

Украинските власти са били "добре запознати с планирания транспорт" предварително, подчерта министерството.

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Генщабът на Украйна заяви, че и в бъдеще ще унищожава самолети

Украинските медии тълкуват това като негласно признание за умишленo сваляне на самолета