Бившият началник на Службата за външно разузнаване на Украйна генерал Николай Маломуж заяви, че само всеобхватно и едновременно настъпление срещу врага по посока на Крим ще позволи да се освободи окупираният полуостров.

"На първо място да се започне нова стратегия на водене на война, която врагът не очаква, а това е ново изкуство и командирите трябва да поставят така задачите, не само традиционно: защита на границите, отделни направления и унищожаване на резервите - това е супер важна задача днес.

Но най-важното е промяната на стратегията, не буря, драконови зъби, каквито имахме през 2023 г., а бързо, когато врагът не очаква. И един сценарий, той по принцип не се разчита, проникването в южния коридор", каза той в ефира на телевизионния канал "Еспресо".

Генералът отбеляза, че украинските защитници вече държат плацдарм на левия бряг на река Днепър в Херсонска област. Според него в същото време е необходимо да се разгърнат мощни групировки за изтласкване на противника.

"Комплексни удари, но само комплексни удари - това са F-16 с удари по всички обекти на територията на Крим и на провлака, това са удари с ракетни системи както чуждестранно, така и наше производство - нашата авиация в комбинация с F-16; артилерийски системи с голям обсег и действия на територията на Крим", каза Маломуж.

Той смята, че това трябва да са десанти на Силите за специални операции, въздушнодесантни войски, специални части на Главното разузнавателно управление, СБУ, диверсии през нощта.

"Това е един етап в рамките на няколко часа, който ще създаде, ще го кажа така, Армагедон за врага на цялата територия на Крим, на всички логистични маршрути и на всички мостове. Това е предпоставка за истинско освобождение, а не частично вкопаване в отбраната - това е безсмислено, такава тактика ни е наложена от Русия и ние ще тръгнем по друг път", заключи бившият шеф на СВР.

Украинското разузнаване удари два руски катера край Крим

Украинското разузнаване удари два руски катера край Крим

Използвани са безпилотни катери "Магура V5"

На левия бряг на река Днепър във временно окупираната Херсонска област руските окупатори са извършили 14 неуспешни атаки срещу селището Кринки през последните 24 часа. Според ръководителя на Центъра за стратегически комуникации на Отбранителните сили на Южна Украйна Дмитрий Плетенук това селище на практика е изчезнало, но украинските морски пехотинци продължават да държат позициите си.

Според него окупаторите се опитват основно да щурмуват село Кринки. По-специално, през последните 24 часа е имало огромен брой атаки - 14, но те са били неуспешни.