Полският президент Анджей Дуда обяви в понеделник, че украинският му колега Володимир Зеленски е внесъл във Върховната рада на Украйна законопроект за специалните права на полските граждани в Украйна, съобщи Руската служба на Би Би Си.

Володимир Зеленски в края на май, по време на посещението на Анджей Дуда, обеща, че полските граждани ще получат същите права в Украйна, които украинските бежанци получиха в Полша. Полша им позволи да живеят свободно, да работят и да получават помощи.

Дуда обяви това, говорейки в понеделник на церемония в памет на жертвите на т.нар. "Волинско клане" - изтребването на поляци от украински националисти във Волинска област и Източна Галиция, западните региони на днешна Украйна, по време на Втората световна война.

"Днес в това може да се види ситуация, противоположна на тази, когато те (украинците) се опитаха да се отърват от поляците на всяка цена, включително да отнемат живота им. Днес Украйна с тази стъпка, с жест на президента дава символична покана, казвайки: "Вие сте тук със специални права, добре дошли",.

В настоящата война Полша активно помага на Украйна с оръжия и техника, а също така е страната, приела най-много украински бежанци.

Полша се скара на Макрон и Шолц заради разговорите им с Путин

Полша се скара на Макрон и Шолц заради разговорите им с Путин

"Някой говорил ли е така с Адолф Хитлер по време на Втората световна война?", пита Дуда