Полският президент Анджей Дуда разкритикува лидерите на Франция и Германия заради телефонните им разговори с руския президент Владимир Путин, заявявайки, че това е все едно да се разговаря с Адолф Хитлер по време на Втората световна война, съобщава "Ройтерс".

От началото на руската инвазия в Украйна германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон проведоха телефонни разговори с Путин, като френският президент си навлече гнева на Киев заради думите си, че Русия не трябва да бъде "унижавана", с цел запазване на шансовете на дипломатическо решение.

Дуда бе категоричен, че подобни разговори само легитимират незаконната война в Украйна.

"Някой говорил ли е така с Адолф Хитлер по време на Втората световна война?", запита риторично той. "Някой казвал ли е, че Адолф Хитлер трябва да запази лицето си? Че трябва да се продължи по такъв начин, че да не е унизително за Адолф Хитлер? Не съм чувал такова нещо", отбеляза полският президент.

Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна

Еманюел Макрон: Русия не трябва да бъде унижавана в Украйна

Вратата за преговори трябва да бъде оставена отворена, смята френският президент

Конфликтът в Украйна, наричан от Москва "специална военна операция" изравни със земята градове, доведе до смъртта на хиляди цивилни и принуди над 7 милиона души да избягат от страната.

Украйна и нейните западни съюзници твърдят, че Русия води непредизвикана война за заграбване на територия.

В съвместен разговор с Путин на 28 май Шолц и Макрон го призоваха да освободи 2500-те украински бойци, заловени в стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол, и да проведе пряк разговор с украинския президент Володимир Зеленски.

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Зеленски: Патова ситуация на бойното поле не е опция за Украйна

Загубихме твърде много хора, за да отстъпим територията си, категоричен е президентът

Италия и Унгария призоваха Европейския съюз да призове изрично за прекратяване на огъня в Украйна и за мирни преговори с Русия, противопоставяйки се на други държави членки като Полша, решени да заемат твърда позиция спрямо Москва.

Миналия месец Зеленски отхвърли предложенията на част от Запада Киев да направи териториални отстъпки, за да сложи край на войната, изтъквайки, че подобна идея напомня на опити за успокояване на нацистка Германия през 1938 г., в навечерието на Втората световна война.