Кремъл отвърна на призиви на полския премиер Матеуш Моравецки да "се изкорени" руската "чудовищна идеология", съобщава "Ройтерс".

"Това е квинтесенцията на онази омраза към руснаците, която, за съжаление, като метастаза зарази цялото полско ръководство и в много отношения полското общество", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Във вторник в интервю за британския вестник "Телеграф" Моравецки посочи, че руският президент Владимир Путин е по-опасен от Адолф Хитлер или Йосиф Сталин заради модерните оръжия, с които разполага.

Русия обвини Полша, че иска да завземе част от Украйна

Русия обвини Полша, че иска да завземе част от Украйна

Варшава започва мащабни учения от 1 май

Това шокиращо изявление, за съжаление, е истерично и неприемливо, отсече Песков.

Отношенията между Полша - страна членка на НАТО, и Русия, които вече са обтегнати, се влошиха още повече, след като Москва изпрати войски в съседната на Полша Украйна.

От 6 милиона души, избягали от Украйна, над половината са преминали в Полша.

Варшава последователно настоява за по-строги западни санкции срещу Москва и експулсира 45 руски дипломати, предизвиквайки отговор от страна на Москва.

В понеделник руският посланик беше залят с червена боя от протестиращи, докато поднасяше венец на съветското военно гробище във Варшава.

Русия поиска официално извинение и предупреди за "по-нататъшни стъпки", ако не остане удовлетворена от отговора на Полша.

Русия скастри Полша, че нарочно руши двустранните им отношения

Русия скастри Полша, че нарочно руши двустранните им отношения

Москва обеща отговор, който ще нарани полските провокатори