Русия обвини Полша, че се опитва да разруши двустранните им отношения с експулсирането на 45 руски дипломати, съобщава "Ройтерс".

Москва предупреди, че този ход ще получи остра ответна мярка.

Вчера Полша съобщи, че експулсира 45 руски дипломати заради предполагаем шпионаж. Русия нарече обвинението неоснователно

Днес пък стана ясно, че Варшава е блокирала банковите сметки на руското посолство с мотива, че те могат да бъдат използвани за финансиране на терористична дейност или пране на пари.

Полша блокира банковите сметки на руското посолство

Полша блокира банковите сметки на руското посолство

Заради опасения, че могат да бъдат използвани за финансиране на тероризъм

Руското външно министерство заяви, че експулсирането е "съзнателна стъпка към окончателното разрушаване на двустранните отношения, които нашите полски "партньори" отдавна систематично подкопават".

Русия няма да изостави тази враждебна атака без отговор, който ще накара полските провокатори да се замислят и ще ги нарани, предупреждава още ведомството.

Отношенията между Русия и централноевропейските страни, които някога са били част от нейната сфера на влияние, отдавна са напрегнати, като конфликтът в Украйна значително засили страха и опасенията относно намеренията на Москва.

Вчера Русия осъди безразсъдното предложение на Полша за изпращане на западен мироопазващ контингент в Украйна.

Полша гони 45 руски дипломати

Полша гони 45 руски дипломати

Те са заподозрени в шпионаж