Полската агенция за вътрешна сигурност (ABW) изготви списък с 45 руски дипломати, заподозрени в шпионаж и поиска експулсирането им, каза пред репортери Станислав Жарин, говорител на координатора на полското разузнаване, предава РИА Новости.

"Агенцията за вътрешна сигурност е изготвила списък с 45 идентифицирани лица, работещи в Полша под т.нар. дипломатическо прикритие. Това са лица, които работят с дипломатически статут, но реално извършват разузнавателна дейност срещу Полша. Този списък, който е предоставен на Министерството на външните работи включва служители на руските специални служби, както и лица, които им сътрудничат", каза Жарин.

Той уточни, че ръководителят на Агенцията за вътрешна сигурност "предавайки този списък на полското външно министерство, в същото време е предложил те да бъдат изгонени спешно от територията на Полша".

В отговор полските власти своевременно са решили да експулсират обвинените руски дипломати от страната за дейности, които според Варшава "не отговарят на техния дипломатически статут". Това съобщи в сряда полският портал Onet, позовавайки се на източници в правителството на страната, цитиран от ТАСС.

Според портала руският посланик в Полша Сергей Андреев е бил извикан в Министерството на външните работи рано сутринта в сряда.

Коментирайки решението на полската страна Андреев каза: "Русия ще вземе ответни решения за експулсиране на полски дипломати на принципа на реципрочност

България влезе в списък с неприятелски към Москва страни

България влезе в списък с неприятелски към Москва страни

Това засяга сделките и плащанията към тези страни

В петък, 18 март, Латвия, Естония и Литва изгониха общо десет руски дипломати. За това съобщиха външните министерства на трите балтийски държави, цитирани от "Ройтерс".

Литва е експулсирала четирима дипломати, а Латвия и Естония - по трима.

Дипломатите бяха експулсирани чрез координиран ход "във връзка с дейности, които противоречат на техния дипломатически статут и предвид продължаващата руска агресия в Украйна", написа в тогава в "Туитър" латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс.

В същия ден и България изгони десет рсуски дипломати, като ги обвини в шпионаж.

Изгонванията на руски дипломати заради "дейност, несъвместима с дипломатическия им статут" станаха особено чести след отравянето на бившия руски и съветски шпионин Сергей Скрипал на 4 март миналата 2018 година. Според Лондон, Скрипал и дъщеря му Юлия са били отровени с вещество "Новичок" в град Солсбъри. След това последва координиран отговор на Великобритания и съюзниците й като бяха изгонени много руски дипломати от различни страни. 

След това с допълнителното обостряне на дипломатическите отношения между Русия и САЩ заради американските обвинения за руска намеса в президентските избори през 2016б година бяха изгонени множество руски дипломати от САЩ и бяха закрити две руски консулства там.

Русия винаги отговаря огледално и обикновено гони същия брой и ранг дипломати от съответната страна.

Мария Захарова заплаши с "адекватен отговор" на изгонването на руски дипломати от България

Мария Захарова заплаши с "адекватен отговор" на изгонването на руски дипломати от България

Тя определи тези действия като "безпрецедентен по мащаб демарш"