Министерството на отбраната на Полша предупреди за военни учения, започващи на 1 май. "От неделя колони с военна техника ще се движат по пътищата на почти цялата страна във връзка с военни учения, които ще се проведат в съответствие с тренировъчната програма на полските въоръжени сили тази година", казаха от министерството, цитирани от руската служба на Би Би Си.

От Министерството на отбраната казаха, че техниката ще се движи основно през нощта, за да не създава проблеми по пътищата. "Някои пътувания обаче ще се извършват през деня и дори в пиковите часове", предупредиха от ведомството.

В същото време жителите бяха помолени да не публикуват информация и снимки, показващи движението на войските и тяхното местонахождение, както и данни за излитанията и кацанията на военни самолети.

Полша е изпратила танкове в Украйна

Полша е изпратила танкове в Украйна

Обмисля се опцията и за МиГ-овете

В тази връзка по-рано в четвъртък ръководителят на Руската служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин заяви, че Полша, заедно със САЩ, работят по план за установяване на контрол върху част от територията на Украйна. Наришкин каза, че първият етап от операцията на Полша трябва да бъде "влизането на полски войски в западните райони на страната под претекст за тяхната "защита от руската агресия"".

Директорът на СВР каза, че според Службата Варшава планира да разположи войските си в онези части на Украйна, където вероятността от сблъсък с руските въоръжени сили е минимална, за да поеме контрол в последствие върху разположените там стратегически съоръжения, добави той.

Наришкин твърди, че Полша разчита на разделянето на Украйна, в резултат на което поляците ще получат контрол над западните й територии.

В Полша все още не са коментирани изявленията на Наришкин.

Това не е първото изявление на високопоставен руски представител в тази посока. Секретарят на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев заяви, че Украйна може да се разпадне на няколко по-малки държави в резултат на войната. Той обвини САЩ и други западни държави, че се опитват да насаждат омраза към Русия в Украйна - и заяви, че "историята учи, че омразата никога не може да се превърне в надежден фактор за национално единство"

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Путин ще търгува Украйна за Донбас и Крим

Руският президент отрича клането в Буча