Украйна няма да се примири с патова ситуация на бойното поле с Русия, а има за цел да си върне контрола върху цялата си територия, окупирана от Москва. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от "Ройтерс".

Вече загубихме твърде много хора, за да отстъпим просто така своята територия, категоричен бе той, допълвайки, че патовата ситуация "не е опция" за Киев.

Трябва да постигнем пълна деокупация на цялата ни територия, настоя държавният глава.

По-рано Киев съобщи, че в момента под контрола на руските сили са около 20% от украинската територия.

Няма да унижаваме никого, ще отвърнем по същия начин, заяви Зеленски, когато беше попитан за призива на френския президент Еманюел Макрон да не "унижава" Русия, за да бъде оставена отворена вратата за дипломатическо решение.

Украйна се надява, че западните доставки на оръжия с по-голям обсег, включително американските HIMARS и британските ракетни системи M270, могат да помогнат за отблъскването на руските войски.

Зеленски отбеляза и че е "много щастлив", че британският премиер Борис Джонсън - един от най-верните съюзници на Украйна, оцеля при вот на доверие сред депутатите от неговата управляваща Консервативна партия вчера.

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

Борис Джонсън против да се притиска Украйна за мирно, но лошо споразумение

"Светът трябва да избягва всеки резултат, при който агресията на Путин изглежда увенчана с успех"

По-рано днес британският премиер заяви, че Зеленски не трябва да бъде притискан от световните сили да приеме лошо мирно споразумение с руския президент Владимир Путин.

Проучване, проведено в края на май, показва, че около 82% от украинците смятат, че Украйна не трябва да отстъпва територии в рамките на мирно споразумение с Русия.

По време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап.

Впоследствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. Украинските власти неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори, които предвиждат загуба на територии.

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

Украйна си е върнала 20% от Северодонецк

По-рано руснаците са завзели около 70% от Северодонецк, но сега търпят загуби, според Киев