Украинският президент Володимир Зеленски не трябва да бъде притискан от световните сили да приеме лошо мирно споразумение с руския президент Владимир Путин. Това заяви британският премиер Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".

На правителствено заседание британският външен министър Лиз Тръс съобщи, че Лондон подготвя допълнителни санкции срещу Русия за нахлуването й в Украйна.

Джонсън, който оцеля след вот на доверие, внесен от неговите депутати вчера, увери министрите си, че Великобритания ще "остане начело" на подкрепата за Украйна, посочи говорител на британския премиер.

"Той (Джонсън - бел.ред.) заяви, че е жизненоважно президентът Зеленски да не бъде притискан да приеме лош мир, като отбеляза, че лошите мирни споразумения са нетрайни. Той каза, че светът трябва да избягва всеки възможен резултат, при който неоправданата агресия на Путин изглежда увенчана с успех", обясни говорителят.

Висш политик: Русия е готова да подпише мирно споразумение с Киев

Висш политик: Русия е готова да подпише мирно споразумение с Киев

Украйна трябвало да остане неутрална държава като Австрия

Проучване, проведено в края на май, показва, че около 82% от украинците смятат, че Украйна не трябва да отстъпва територии в рамките на мирно споразумение с Русия.

По време на последните преки преговори между Русия и Украйна в Истанбул на 29 март се стигна до обсъждане на план за мирно споразумение, който предвиждаше също извънблоков неутрален статут на Украйна при запазена възможност за членство в ЕС. В него се предвиждаше уреждане на статута на Крим и Донбас да стане на по-късен етап.

Впоследствие този план беше оставен настрана, а преговорите практически спряха, като и двете страни се обвиняват взаимно за техния провал. Украинските власти неколкократно дадоха да се разбере, че не са склонни да водят преговори, които предвиждат загуба на територии

Според бившия началник на британския генерален щаб лорд Ричард Данат обаче руските войски няма да напуснат доброволно окупираните територии на Украйна, а украинският президент Володимир Зеленски ще трябва да приеме, че 10-15% от украинската територия ще остане под руски контрол.

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Британски генерал: Вероятно Зеленски ще трябва да се примири със загуба на територии

Русия нямало сама да си тръгне от Украйна