Британският премиер Борис Джонсън спечели вота на доверие, въпреки че близо 150 негови консервативни депутати гласуваха за отстраняването му от поста, съобщи BBC.

Премиерът спечели вот на доверие на лидерството си с 211 срещу 148, което означава, че успя да осигури подкрепата на повече от половината от своите депутати.

Джонсън получи 58,8% подкрепа от Консервативната партия, като 41,2% гласуваха против неговото ръководство.

Въпреки това, мащабът на бунта срещу него е сериозен удар върху авторитета на Джонсън и го оставя силно отслабен.

Това означава, че несигурността, която заобикаля ръководството му през последните месеци, вероятно ще продължи, подкопавайки опитите на Даунинг стрийт кабинетът да се стабилизира след скандалите с "Партигейт".

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър коментира след обявяването на резултатите, че "разделена" консервативна партия "подпира" Джонсън.

"Изборът е по-ясен от всякога: Разделените тори подкрепят Борис Джонсън без план за справяне с проблемите, пред които са изправени", заяви Стармър. "Или обединена Лейбъристка партия с план за справяне с кризата и възстановяване на доверието в политиката. Лейбъристите ще върнат Великобритания на правилния път."

Гласуването по-рано днес беше тайно, като резултатът се очакваше към 23:00 часа българско време.  

След като оцеля при днешния вот, Джонсън може да продължи като лидер на Консервативната партия и министър-председател.

Според сегашните правила, депутатите тори няма да имат право да инициират отново вот на доверие за една година.

Има обаче и спекулации, че някои биха могли да се опитат да променят правилата, за да проведат ново гласуване по-рано.

На 23 юни ще се проведат частични избори за нови депутати в Уейкфийлд, Тивъртън и Хонитън. Ако консерваторите загубят там от опозиционните партии, Джонсън може да се окаже под нов натиск.

Той получава по-ниско ниво на подкрепа от експремиера Тереза Мей през 2018 г. Въпреки че тогава и тя оцеля след вота, шест месеца по-късно напусна поста.

Припомняме, че днес Джонсън се изправи пред вот на доверие от съпартийците си от Консервативната партия.

Борис Джонсън едва ли ще се изправи пред вот на доверие заради "Партигейт"

Борис Джонсън едва ли ще се изправи пред вот на доверие заради "Партигейт"

На това мнение е британският вицепремиер

Председателят на групата "Комитет 1922" Греъм Брейди заяви, че е бил прехвърлен прагът от 15% от депутатите тори, които искат вот на доверие към Джонсън.

През уикенд премиерът беше освиркан по време на церемонията по повод платинения юбилей за 70-годишнината от коронясването на кралица Елизабет Втора.

За да бъде поискан вот на доверие към Джонсън, трябваше най-малко 54 консервативни членове на парламента да поискат от Брейди да инициира това.

Брейди е начело на "Комитет 1922", обединяващ консервативните депутати, които не заемат постове в правителството. 

За някои политици от ЕС поражението на Борис Джонсън би било "добра новина"

За някои политици от ЕС поражението на Борис Джонсън би било "добра новина"

Други смятат, че замяната му с друг член на Торите няма да промени нищо

Джонсън стана премиер на Великобритяния през 2019 г. Той обаче не се справи с натиска вследствие на т.нар. "Партигейт" - скандала с партитата, провеждани в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", докато страната беше в строг локдаун заради пандемията.

За да бъде отстранен Джонсън от поста си, в подкрепа на това трябваше да гласуват 180 депутати консерватори, което някои смятаха за трудно за постигане.

Британският външен министър Лиз Тръс обяви днес, че ще подкрепи британския премиер при вота на доверие.

Премиерът има моята 100% подкрепа в днешното гласуване и аз силно насърчавам колегите да го подкрепят, написа тя в Туитър. "Той се изказа за възстановяването от COVID-19 и подкрепя Украйна в лицето на руската агресия. Той се извини за допуснатите грешки. Сега трябва да се съсредоточим върху икономическия растеж", настоява Тръс.

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от собствената си партия да подаде оставка заради т.нар. скандал "Партигейт", след като вътрешно разследване установи, че той и негови служителите са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушение на строгите ограничителни мерки, постановени от британското правителство.

Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие

Борис Джонсън се изправя пред вот на доверие

Съпартийците му от Консервативната партия ще гласуват тази вечер

Първоначално премиерът отрече да е имало нелегални партита и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отказа да подаде оставка, заявявайки, че съзнателно не е извършил каквито и да било нарушения.