Британският заместник министър-председател Доминик Рааб отхвърли идеята, че премиерът Борис Джонсън може да бъде изправен пред вот на доверие още следващата седмица, съобщава в. "Индипендънт".

По негови думи настроението по върховете на правителството е добро въпреки нарастващия брой консервативни депутати, които призовават премиера да подаде оставка.

Изявлението на Рааб дойде, след като съветника по етика на Джонсън заяви, че има "легитимни" въпроси за това дали премиерът е нарушил министерския кодекс, след като е получил глоба заради купон по време на локдауна заради COVID-19.

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Разследването по британския "Партигейт" приключи със 126 глоби

Борис Джонсън не е получил уведомление за друга глоба

Лорд Гайд посочи, че поведението на министър-председателя по отношение на т.нар. "Партигейт" рискува да остави концепцията за министерския кодекс отворена за "подигравка" и заплаши индиректно да напусне, ако премиерът заяви, че няма право да отговаря.

Той също така постави под въпрос готовността на премиера да "поеме отговорност за собственото си поведение" във връзка с министерските правила.

От своя страна Джонсън продължава да настоява, че не е нарушил кодекса.

Борис Джонсън пое пълна отговорност за партитата на Даунинг стрийт

Борис Джонсън пое пълна отговорност за партитата на Даунинг стрийт

Премиерът беше глобен заради "Партигейт"

Джонсън се сблъска с редица призиви от опозицията и от собствената си партия да подаде оставка заради т.нар. скандал "Партигейт", след като вътрешно разследване установи, че той и негови служителите са се наслаждавали на купони с алкохол в нарушение на строгите ограничителни мерки, постановени от британското правителство.

Първоначално премиерът отрече да е имало нелегални партита и увери, че всички правила са спазени. Впоследствие обаче той се извини за случая, но отказа да подаде оставка, заявявайки, че съзнателно не е извършил каквито и да било нарушения.