Новината, че Джонсън е изправен пред вот на доверие от собствената му Консервативна партия депутати в понеделник вечерта, беше посрещната със смесени чувства в Европейския парламент. Той няма много фенове там, но има опасения, че евентуална смяна на властта в Лондон ще изведе начело по-остър опонент на ЕС, коментира европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Напускането на Джонсън би било добра новина за всеки, който се интересува от отношенията между ЕС и Обединеното кралство", каза Йерун Ленаерс, холандски евродепутат от Европейската народна партия и член на Парламентарна асамблея за партньорство ЕС-Обединеното кралство.

Въпреки това Ленаерс също предупреди: "Не знаем кой ще го замени и дали това може да е по-добре или по-лошо."

Въпреки че в Брюксел не се занимават със скандала "Партигейт", който доведе до гласуването в понеделник - реакция на партита, проведени от правителството и служителите на Консервативната партия по време на локдауна заради COVID-19, в европейските институции са загрижени от това как Джонсън заплаши да наруши Протокола за Северна Ирландия — международният договор, който избягва границата на остров Ирландия, като запазва Северна Ирландия в единния пазар на ЕС.

"Видяхме британски министър-председател, който се оказа в големи затруднения в собствената си страна и се опита да използва Брекзит и Протокола за Северна Ирландия за своя политическа изгода", каза Ленерс и добави: "Той използва евтини политически съображения за собствената си политическа изгода. "

Европейската комисия беше по-внимателна в думите си. Говорител каза, че Комисията, която провежда търговските дискусии след Брекзит, няма да коментира никакъв резултат от гласуването в понеделник.

"Борис Джонсън се доказа отново и отново като ненадежден партньор в преговорите с ЕС", каза Тери Райнтке, вицепрезидент на Зелените, а също и член на Парламентарната асамблея ЕС-Обединеното кралство. "Той подкопа доверието не само на международните съюзници и приятели, но най-вече на хората в Обединеното кралство.

Райнтке добави: "Без значение как ще приключи вотът на недоверие тази вечер, имаме нужда от ново начало за отношенията межди ЕС и Обединеното кралство."

Джонсън се нуждае от подкрепата на 180 депутати от своята партия, за да остане на власт - праг, който той вероятно ще прескочи. Ако той бъде свален, депутатите на партията ще изберат нов лидер и министър-председател в процес, който може да продължи няколко седмици.

Други политици от ЕС обаче предпочетоха да омаловажават значението на гласуването в понеделник, като твърдят, че то няма да има реални последици за ЕС.

"Това, което се случва в Обединеното кралство, е дворцова революция в сърцето на Консервативната партия", каза Франсоа Алфонси, евродепутат от Зелените от Франция. "Джонсън не подкрепяше какъвто и да е приемлив компромис с Европа, но отговорността е основно на партията му и замяната му с друг представител на същата партия няма да подобри нещата.

Борис Джонсън крои таен план за алтернативен съюз на ЕС
Обновена

Борис Джонсън крои таен план за алтернативен съюз на ЕС

Лидер на новата европейска общност ще е Великобритания, а членове - Украйна, Полша, Естония, Латвия, Литва и Турция