Украинската противовъздушна отбрана е свалила 14 от 20 дрона, изстреляни от Русия при нападение през нощта, при което е ранен един човек и са повредени търговски сгради, съобщиха военните в сряда, цитирани от Ройтерс.

В изявление на военновъздушните сили се казва, че произведените в Иран безпилотни самолети "Шахед" и три ракети "Искандер" са атакували пет украински региона в южната и източната част на страната.

Южното военно командване съобщи, че един човек е бил ранен и са повредени селскостопански складове и магазин в Николаевска област, където са били свалени пет дрона.

Подробности за щетите в други региони не се съобщават към този момент.

Руски атакуващи дронове удариха цивилни цели във втория по големина град в Украйна, Харков, във вторник вечерта, ранявайки леко трима души, предизвиквайки пожар и причинявайки щети на жилищни блокове и инфраструктура, казаха местни власти.

Кметът на Харков Игор Терехов каза, че са били счупени прозорците на два многоетажни жилищни блока в Слобидския район и няколко коли са били унищожени. По-рано той каза, че в един от блоковете е избухнал пожар.

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов каза, че е имало няколко удара в два градски района и са нанесени щети на гражданската инфраструктура. Най-малко шест дрона са били насочени към региона, пише той в Telegram.

Трима души са с натъртвания и им е оказана помощ на място, каза той.

В резултат на руски ракетен удар по Покровск в Донецка област са ранени 6 души, един от които е в тежко състояние, съобщават от областната прокуратура на Донецка област.

Според ведомството във вторник вечерта руските войски са обстрелвали Покровск, вероятно използвайки С-300 и ракети "Искандер".

В резултат на това шестима мъже на възраст от 33 до 57 години са ранени с множество осколки, включително охранител на близък бизнес, който също е пострадал от удара.

Руските власти не коментираха обстрела на Покровск.

ISW: Руснаците засилват операциите в Украйна, но вероятно до пролетта

ISW: Руснаците засилват операциите в Украйна, но вероятно до пролетта

Това коментира Институтът за изследване на войната