Очакваното руско зимно-пролетно настъпление през 2024 г. е в ход в граничния район на Харковско-Луганска област. Началникът на украинското Главно военно разузнавателно управление (ГУР) генерал-лейтенант Кирило Буданов заяви на 30 януари, че руската офанзива в Украйна продължава в момента. Руските сили се стремят да достигнат река Жеребец (в граничния район на Харковско-Луганска област) и административните граници на Донецка и Луганска области. Буданов обаче прогнозира, че няма да успеят да постигнат тези цели и вероятно ще бъдат напълно изтощени до началото на пролетта.

Изявленията са в съответствие с наблюдението на ISW, че руските сили са засилили настъпателните операции по тази ос от началото на януари 2024 г.

Руските сили наскоро постигнаха тактически успехи югоизточно от Купянск по критичния маршрут P07 Купянск-Сватове близо до Крохмалне и изглежда увеличават атаките северозападно и западно от Крохмалне към река Оскил.

Вероятно ще успеят да осигурят допълнителни успехи на тактическо ниво в района на Купянск. Но е малко вероятно да успеят да превърнат тези тактически успехи в по-широки механизирани маневри, необходими за оперативен значителен напредък, който може да завземе повече територия в Харковска област и да изтласка към Луганск и административни граници на Донецка област.

ISW забеляза, че елементи от 1-ва гвардейска танкова армия и 6-та общовойскова армия на Западния военен окръг са активни в района на Купянск и са били в състояние да преследват фронтални атаки, водени от пехотата, но не са показали капацитет за извършване намеханизирани маневри. Те бяха разположени на тази ос преди повече от година.

Институтът за изследване на войната (ISW) скоро ще публикува по-подробен оперативен анализ на ситуацията по ос Харков-Луганск.

Украйна очаква офанзивата на Русия да приключи до пролетта

Украйна очаква офанзивата на Русия да приключи до пролетта

Буданов омаловажи печалбите на руските сили, като каза, че те са постигнали само "няколко напредъка"

Украински официални лица продължиха да отричат слуховете за предполагаемото уволнение на украинския главнокомандващ генерал Валерий Залужний. Прессекретарят на украинския президент Сергей Никифоров заяви на 29 януари, че украинският президент Володимир Зеленски не е уволнил Залужни.

Руските сили изглежда продължават да нарушават Конвенцията за химическите оръжия, която Русия е подписала. Говорителят на украинската Таврийска група сили полковник Александър Щупун съобщи на 30 януари, че руските сили използват химически оръжия срещу украински позиции в посока Таврийск (Авдиевка през западна Запорожка област).

Щупун отбеляза, че руските сили са извършили най-малко пет удара, използвайки вероятни гранати К-51, носещи хлорпикрин, само на 29 януари. Хлоропикринът се използва предимно като почвен фумигант, който може да бъде фатален при вдишване и понякога се класифицира като агент за контрол на безредици поради вредните и дразнещи ефекти.

Генерал от руската армия Александър Дворников е назначен за нов председател на Руското доброволческо дружество за подпомагане на армията, авиацията и флота на Русия. Дворников беше командир на Южния военен окръг и първият общ командир на театъра в Украйна от април до май 2022 г., а руският президент Владимир Путин отстрани Дворников, без официално да го уволни след провала му да превземе Донбас до май 2022 г.

Съобщава се, че от октомври 2023 г. Дворников е бил съветник на авиокосмическия концерн Алмаз-Антей.

Най-новото назначение на Дворников демонстрира предпочитанието на Путин да върти своите провалени генерали на длъжности, които са периферни за бойните задължения, вместо директно да ги уволнява. 

Япония иска мирен договор с Русия, но без да отменя санкциите
Обновена

Япония иска мирен договор с Русия, но без да отменя санкциите

Токио запазва ангажимента за разрешаване на териториалния спор относно Курилските острови

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев направи обидни и подстрекателни коментари за Япония, като същевременно отстояваше правата на Русия върху спорните Курилски острови, вероятно като част от по-широките усилия на Кремъл да демонстрира подкрепата на Русия за Китай срещу системата на съюза на САЩ в Индо-Тихия океан. Японският премиер Фумио Кишида заяви на 30 януари, че японските санкции срещу Русия и подкрепата за Украйна ще продължат, но че Япония е заинтересована от разрешаване на териториалните проблеми с Русия и подписване на мирен договор.

Япония никога не е подписвала официален мирен договор със Съветския съюз след края на Втората световна война. Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев отговори на изявлението на Кишида и заяви, че спорните Курилски острови са руски и че "териториалният въпрос" между Русия и Япония за островите е затворен според конституцията на Русия - имайки предвид измененията в конституцията на Русия през 2020 г., която забрани териториалните концесии.

Медведев твърди, че Русия активно ще разработва Курилските острови и че тяхната стратегическа роля ще расте, тъй като Русия разполага там нови оръжия.

Русия инсталира военна инфраструктура на Курилските острови поне от 2015 г.

Медведев използва силно обиден език, за да намекне, че Русия няма да преговаря с Япония за островите и да критикува отношенията на Япония със Съединените щати. Медведев публикува тези коментари в англоезичния си акаунт в X (бивш Twitter) за разлика от рускоезичния си канал в Telegram, което предполага, че целта му е била конкретно да обиди Япония в англоезичния свят и да се държи агресивно към САЩ и техните съюзници в Индо-Тихия океан.

Руският Тихоокеански флот също проведе учение за борба с подводници в Южнокитайско море на 29 януари. Твърденията му и ученията на Тихоокеанския флот вероятно имат за цел да покажат, че Русия е силна тихоокеанска сила, която подкрепя Китай срещу съюзническата система на САЩ в Индо-Тихия океан, както Кремъл рутинно подчертаваше в миналото.

Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови

Русия отрича за териториален спор с Япония, Токио ѝ напомня за Курилските острови

Позицията на Москва била несправедлива и неприемлива

Висши руски служители може да засилват опитите си да представят и оправдаят дългосрочните военни усилия на Русия в Украйна като екзистенциална геополитическа конфронтация със Запада, като изрично приравняват Съединените щати с нацистите. Руският външен министър Сергей Лавров заяви на международна кръгла маса на посланиците за разрешаване на ситуацията в Украйна на 30 януари, че "Наполеон, Хитлер, а сега и САЩ" са намерили нов начин да атакуват Русия.

Лавров цитира нацисткия райхскомисар (буквално "имперски комисар" - нацисткият окупационен губернатор) за Украйна Ерих Кох, който заявява, че "Украйна е за Третия райх само обект на експлоатация и че населението трябва да бъде използвано като второкласно хора в решаването на военни проблеми" и твърди, че Западът днес води война срещу Русия чрез Украйна "само с целта, очертана от Райхскомисар Кох".

Руският президент Владимир Путин и други висши руски служители наскоро започнаха да представят войната като екзистенциален геополитически конфликт срещу предполагаемо съвременно нацистко движение на Запада, въпреки че твърдението на Лавров, че Западът преследва същите цели и методи като конкретен нацистки служител, е най-явното рамкиране досега.

ISW продължава да оценява, че Кремъл може да е решил, че разказът, че Русия и други страни се борят с геополитическа западна "нацистка" сила, е по-ефективен непосредствен разказ от опита на Путин да се хареса на етническите руснаци и рускоговорящите в територии, които преди са били колонизирани от Съветския съюз и Руската империя с идеологията на "Руския свят".

ISW: Кремъл все по-често поставя етикет "нацист" на всеки противник

ISW: Кремъл все по-често поставя етикет "нацист" на всеки противник

Кремъл отдавна се опитва да изгради идеология за борбата със западните страни

Украинските военновъздушни сили заявиха, че руските сили са изстреляли 35 дрона Шахед-136/131 и две ракети С-300 срещу Украйна в нощта на 29 срещу 30 януари и че украинските сили са свалили 15 от дрона над Николаев, Суми, Черкаси, Кировоград, Днепропетровска, Харковска, Херсонска и Киевска области.

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че руските сили специално са насочили безпилотни самолети Shahed към зони на първа линия и инфраструктурни обекти в близост до линията на съприкосновение, по-специално съоръжения за гориво и енергия.

Игнат заяви, че за украинските сили е по-трудно да свалят дронове близо до фронтовата линия и че използването на електронна война срещу руските дронове е приоритет за Украйна. ISW по-рано съобщи, че руските сили вероятно експериментират с нови ударни пакети, които принуждават Украйна да разположи системи за противовъздушна отбрана на определени места, принуждавайки Украйна да остави други райони на театъра по-изложени на руски дронове и въздушни удари. Игнат по-рано призна, че украинските сили са концентрирали значителна част от противовъздушната отбрана близо до град Киев, за да се защитават срещу редовни руски удари и че ще бъде трудно за украинските сили да разпръснат тези системи в Украйна, тъй като ударната кампания на Русия продължава.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви на 30 януари, че руските сили са изстреляли над 330 ракети и 600 дрона по Украйна от началото на 2024 г.

Дронове летят и тази нощ по Украйна

Дронове летят и тази нощ по Украйна

Тревога е била обявена в редица области