Япония иска да сключи мирен договор с Русия, но възнамерява да продължи политиката на антируски санкции и подкрепата за Украйна. Това заяви премиерът Фумио Кишида по време на заседание на долната камара на парламента, съобщава ТАСС.

"Ще продължим активно да насърчаваме санкциите срещу Русия и подкрепата за Украйна", подчерта той, като посочи трудната ситуация в двустранните отношения поради специалната военна операция на Москва в Украйна.

"Япония обаче остава твърдо ангажирана с курса към разрешаване на териториалния въпрос и сключване на мирен договор", добави Кишида.

Япония осъди "неприемливия ход" на Русия за Курилските острови

Япония осъди "неприемливия ход" на Русия за Курилските острови

Москва обяви, че се оттегля от мирните преговори

Той припомни, че през втората половина на февруари в Токио ще се проведе конференция по въпроса за възстановяването на Украйна.

От средата на миналия век Москва и Токио водят преговори за изготвяне на мирно споразумение след Втората световна война. Препъникамък остават разногласията относно правата върху южната част на Курилските острови. След войната целият архипелаг е включен в Съветския съюз, но Япония оспорва контрола върху Итуруп, Кунашир, Шикотан и група малки необитаеми острови.

Руското външно министерство многократно е подчертавало, че суверенитетът на Москва върху тези територии, който има съответната международна правна рамка, не е под въпрос.

През март 2022 г. руското външно министерство обяви, че Москва прекратява преговорите с Токио за мирен договор заради едностранните ограничения на Япония спрямо Русия във връзка със ситуацията в Украйна.

Москва се оттегли и от диалога с Токио за съвместни икономически дейности на южните Курилски острови и блокира разширяването на статута на Япония като секторен партньор в диалога на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Напрежение между Токио и Москва

В отговор на изявлението на Кишида реагира заместник-председателя на руския Съвет по сигурността Дмитрий Медведев, който от две години се включва с коментари в социалните мрежи по доста атрактивен начин.

"Е, никой не е против мирен договор, като се има предвид, че "териториалният въпрос" е затворен завинаги в съответствие с руската конституция", написа Медведев, според чиято теза Курилските острови не са спорна територия, а Русия.

"Не ни пука за "чувствата на японския народ" по отношение на така наречените северни територии. Това не са "спорни територии", това е Русия", посочва Медведев.

"Онези самураи, които са особено тъжни, могат да умрат по традиционния японски начин. Направете си сепуко", отбеляза Медведев при условието: "Ако, разбира се, имате достатъчно смелост. В крайна сметка е много по-приятно да целунете страстно американците, напълно изтривайки Хирошима и Нагасаки от паметта си."