Япония остро осъди решението на Русия да отмени мирните преговори с Токио, които ще изгладят териториалните им спорове за Курилските острови и официално ще сложат край на Втората световна война.

По време наа изслушване в горната камара на националния парламент японският министър-председател Фумио Кишида нарече този ход "суров", "неоправдан" и "неприемлив".

Вчера руското външно министерство заяви, че се оттегля от преговорите с Япония, посочвайки като причина санкциите на Токио срещу Москва заради действията й в Украйна.

Москва се оттегля от преговорите с Япония за Курилските острови

Москва се оттегля от преговорите с Япония за Курилските острови

В изявлението се подчертава и че цялата отговорност е на самата Япония

Руската страна обяви, че се оттегля от диалога с Япония за установяване на съвместни икономически дейности в южните Курили и блокира удължаването на статута на Япония като партньор в секторния диалог на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество.

Москва подчерта и че цялата отговорност за нанесените щети на двустранното сътрудничество е на самата Япония и се носи от Токио, който "съзнателно направи избор в полза на антируския курс, вместо да развива взаимноизгодно сътрудничество и добросъседство".

Япония наложи санкции на висши служители на Русия, включително на президента Владимир Путин, редица бизнесмени, депутати, както и юридически лица. Освен това Япония лиши Русия от търговския ѝ статут на най-облагодетелствана нация.

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Русия строи военни обекти на спорните Курилски острови

Напрежение между Токио и Москва